5 supplementen | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

5 supplementen

supp1

5 supplementen

Haal je als je gevarieerd en gezond eet al je vitamines en mineralen uit je voeding of moet je aanvullen met supplementen? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. En als je dit doet, welke supplementen voeg je dan toe? Sommigen zweren bij een multivitamine en anderen raken niet uitgepraat over de natuurgeneeskunde. Laat ik hier gelijk maar met de deur in huis vallen: Om exact te weten waar jij baat bij zou kunnen hebben moet je eigenlijk je bloed laten testen. Veel artsen en deskundigen zijn namelijk ook van mening dat een teveel aan bepaalde vitamines en mineralen niet goed is. Helaas wijken ook bloedwaardes nog wel eens af. Hieronder volgen vijf supplementen waar je wat aan zou kunnen hebben. Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige. De onderstaande supplementen zijn allen relatief goedkoop en makkelijk te verkrijgen.

Magnesium

Na water en zuurstof is magnesium de belangrijkste stof die ons lichaam nodig heeft. Het is bij duizenden processen in het lichaam betrokken. Een tekort aan magnesium kan een veroorzaker zijn van allerlei geestelijke en lichamelijke klachten. Daarnaast zou de opname van magnesium ook nog eens verhinderd worden door stress, alcohol en suiker. Na verschillende onderzoeken is bij veel mensen een tekort aan magnesium geconstateerd. Magnesium zit veel in: volle granen, amandelen, pinda’s, zalm, bonen (soja, zwart), pompoenzaden, bananen en groene groenten.

Vitamine C

Vitamine C staat vooral bekend om zijn versterkende werking op het immuunsysteem. Het heeft een celbeschermende werking, het verbeterd de ijzeropname en vitamine C helpt onder andere bij het genezen van wonden. Vitamine C is voor iedereen belangrijk maar zeker voor mensen die roken, teveel geraffineerde suikers binnenkrijgen en mensen die veel blootgesteld worden aan gifstoffen (stad, industrie). Vitamine C vind je in veel verschillende vruchten en groene groenten. Echter, als het klopt dat veel van onze groentes en fruit minder vitamine C bevat dan vroeger, is suppletie denk ik wijsheid.

Vitamine D

In Spanje schijnt de zon vaker dan hier en brengen de mensen gemiddeld gezien meer tijd door in de buitenlucht. Als mensen daar al een tekort aan vitamine D kunnen ontwikkelen, is de kans reëel dat wat extra vitamine D voor ons geen overbodige luxe is (en ik denk persoonlijk dat dit ook voor de zomerperiode geldt). De belangrijkste functie van vitamine D is het sterk houden van je botten en tanden. Bij veel ouderen wordt een tekort geconstateerd. Meer vitamine D haal je natuurlijk uit zonlicht maar vindt je ook in veel dierlijke producten: vooral in vis maar ook in vlees en eieren.

B vitamines/B complex

Een tekort aan vitamine B12 wordt heel vaak geconstateerd (en ja ook bij mensen die gewoon vlees eten). Maar ook andere B vitamines die onderdeel uitmaken van de B complex zijn nog wel eens in de minderheid. Alle B vitamines spelen een belangrijke rol in de opbouw en afbraak van het lichaam. De volgende symptomen kunnen duiden op een tekort: rode ogen, tintelingen in je lichaam, rimpelige/gespleten lippen, droge mond, pijnlijke tong. Als je veel sport, veganist bent, of als je regelmatig alcohol drinkt kun je veel voordeel hebben van een vitamine B supplement. B vitamines zitten voornamelijk in: volkorenbrood, groenten en eieren. Biergist is daarnaast een rijke bron van B vitamines.

Spirulina/Chlorella

Spirulina en Chlorella zijn beide algen en staan hoog in het inmiddels bekende superfoodlijstje (broccoli staat natuurlijk nog steeds op 1 ;)). Beide algen kennen vele voordelen. Spirulina: bevat veel ijzer en eiwit en is een rijke bron aan vitamine A en E. Chlorella: helpt bij de spijsvertering, filtert giftige stoffen uit het lichaam, bevat meer calcium dan melk en helpt bij de regulering van je bloedsuikerspiegel. Zowel spirulina als chlorella zijn overal te verkrijgen in pillen of poedervorm.

Er zijn uiteraard duizenden supplementen te verkrijgen. Maar je kunt moeilijk iedere week de hele drogist leegkopen. Ik heb voor bovenstaande supplementen gekozen vanwege de positieve effecten op het lichaam en omdat er vaak een tekort wordt geconstateerd in de praktijk. De mogelijkheden om verder aan te vullen zijn eindeloos. Kom je er echter niet uit dan kunnen wij je zeker verder helpen.

2 Comments

  1. Rudy | 22 april 2016 at 14:10
     

    Is naast magnesium ook jodium de nr1 stof waar iedereen een tekort aan heeft, ook al heb je een gezond voedingspatroon? Bron: De Voedselzandloper.

    Reply

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *