7 oplossingen voor als je geen zin hebt | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

7 oplossingen voor als je geen zin hebt

lui

7 oplossingen voor als je geen zin hebt

In de praktijk schiet bewegen er vaak als eerste bij in als een dag voorbij vliegt. Daarnaast wil de zin in bewegen ook nog wel eens ontbreken. En dat is zeker het geval als je een hele drukke dag gehad hebt. Hoeveel ik ook van bewegen en sporten hou, ook ik heb wel eens geen zin. Mijn hoofd staat er dan niet naar of ik voel me fysiek en mentaal moe. Hoe los je dat nu op?

Zorg voor een back up plan
Je hoeft niet naar de sportschool te gaan om toch wat te doen. Je hebt maar een paar vierkante meter nodig om te bewegen. Hou het zo simpel mogelijk en werk bijvoorbeeld aan je grote spiergroepen met drie oefeningen. Een voorbeeld hiervan heb ik gegeven in een eerder blog: Push ups, squats en optrekken aan een deur. Maak ook niet de fout te denken dat je altijd maar 45 minuten tot een uur moet trainen. Zet ze in circuitvorm achter elkaar en 10-15 minuten kan genoeg zijn.

Less is more
Het is een groot misverstand dat je veel oefeningen moet selecteren om effectief te trainen. De waarheid is dat je er maar een paar nodig hebt. Denk aan tussen de drie en vijf oefeningen. Drie voor de grote spiergroepen en wat aanvullend werk…that’s it!

Ga de volgende dag
Kan je het echt niet opbrengen en heb je geen tijd of ben je moe? Ga naar bed en train de volgende dag wel. Een keer een dag niet trainen is echt geen ramp. Over herstel zijn ook boeken vol geschreven. Pak je rust en beweeg de volgende dag wel.

Focus
Sluit je ogen en zie voor je hoe je je training volbrengt. Dan heb je de eerste stap al gezet. Zie voor je hoe je aan je rug, benen en schoudergordel werkt (borst, schouders, armen). Stel jezelf eens voor hoe het zou zijn als je wel zin hebt. Hoe voel je je dan? Hoe voel je je na een workout/training als je toch gegaan bent. Zie voor je hoe je door een workout vliegt.

Plan een lichte dag
Je hoeft niet altijd volle bak te trainen. Ik herhaal…..je hoeft niet altijd alles te geven in de sportschool of thuis. Veel coaches uit de jaren 50/60 planden altijd een lichte dag in na een zware voor het herstel. Werk eens een lichte training af en focus je meer op techniek.

Focus je eens op één oefening
Pak een stopwatch. Laat de tijd tussen de 5 a 10 minuten lopen en in die periode doe je zoveel mogelijk herhalingen van deze oefening. Doe dit maar eens met push ups en je zult zien hoe je je spieren aan het werk kunt zetten in vijf minuten. Denk je dat die vijf minuten er niet toe doen? Er zijn ongeveer 36 spieren betrokken bij de push up en die zet jij allemaal in werking…..tuurlijk doet dat ertoe!

Waarom?
Waarom train je? Wil je fit worden? Wil je je lichaam/geest connectie verbeteren? Wil je sterker worden? Of wil je werken aan het totale plaatje? Maak dit zo concreet mogelijk. Doelen als: “Ik wil graag wat afvallen of ik wil er graag goed uitzien” zijn begrijpelijk maar te vaag. Het zijn bijproducten van bewegen en trainen. Je ziet in de praktijk iedere keer weer dat mensen het dan niet volhouden. Stel jezelf dus vragen: waarom vind ik bewegen belangrijk en waarom wil ik trainen? Hoe duidelijker jouw antwoord, hoe groter de kans dat je toch iets doet na een pittige dag.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *