afvallen en aankomen een experiment | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

afvallen en aankomen een experiment

100

Afvallen en aankomen: een experiment

Ik ben op de lange termijn niet zo van het calorieën tellen. Toch kan het je op korte termijn veel waardevolle informatie geven. De volgende experimenten zijn relatief veilig. Blijf echter altijd zelf nadenken en raadpleeg bij twijfel altijd eerst je huisarts.

De zomer van 2015 is voorbij. Tijd voor een experiment. Ook als trainer moet je up to date blijven en een experiment hoort daar zeker bij. Dit keer ben ik voor de oude school gegaan. Niks nieuws dus, maar het leverde zeker weer interessante data op. Dit was het plan: Afvallen: in anderhalve maand tijd zoveel mogelijk afvallen, door iedere keer wat minder te eten (niet te rigoureus). Aankomen: in twee maanden tijd zoveel mogelijk aankomen, en dan het liefst in spiermassa om sterker te worden. (de december maand was hierbij een fantastische hulp ;). Gedurende de hele periode is mijn training constant gebleven: 3x in de week krachttraining (focus op de grote spiergroepen) en af en toe cardio op hersteldagen als ik er zin in had.

Hoe heb ik het gedaan?

Afvallen:
Voor afvallen heb ik de gratis app My Fitness Pal gebruikt. Dit is een app waar je al je voeding kan invoeren, zodat je ziet wat je aan calorieën binnenkrijgt en om te zien of je je doelen wel haalt (niet alles in My fitness pal klopt, maar dat terzijde). Om dit te kunnen bepalen moet je simpel gezegd eerst weten wat je energiebehoefte is. Deze reken je vervolgens uit en daar ga je dan in eerste instantie 200-300 calorieën onder zitten om af te vallen. Ik heb hierbij weinig tot geen rekening gehouden met type voedsel. Gewoon minder eten, blijven bewegen en aanpassen indien noodzakelijk. Ik ben begonnen op 9 oktober en ik woog destijds 92 kilo. Op 14 november gaf mijn weegschaal aan dat ik 88,5 kg woog en weer twee weken later tikte ik de 86 kilo aan. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik weinig tot geen alcohol gedronken heb en scherp was op de inname van suiker in wat voor vorm dan ook. Conclusie: dit werkt keer op keer voor mij zonder teveel op de koolhydraten, vetten en eiwitten te letten.

Ok, dat weten we nu. Tijd voor het 2e experiment.

Aankomen om sterker te worden (voor welke sport dan ook):

De My Fitness Pal methode kun je ook voor aankomen gebruiken. Dus starten met 200-300 calorieën meer eten dan je energiebehoefte en je zou aan moeten komen. Je gelooft het misschien niet maar er zijn genoeg mensen die dan alsnog moeite hebben met aankomen. En dat is de reden dat ik voor de Sumo Methode ben gegaan: Alles eten wat los en vast zit! En laat de decembermaand nu net voor de deur staan :). Pasta, brood, pizza, patat, vlees, chocola, kerstdiner… You name it! Alles ging naar binnen terwijl ik hard en constant bleef trainen. En dat werkte! Van 87 kilo ging ik al snel naar 90 kg en eind februari woog ik 100 kilo. Let wel op: Tuurlijk heb ik ervoor gezorgd dat ik genoeg vitamines en mineralen binnenkreeg of een goeie shake. En ook is dit geen excuus om de hele dag rotzooi te gaan eten. Maar als je hard traint, je hebt moeite om aan te komen en je wil sterker worden, dan moet je soms rigoureus zijn. Onthoudt goed dat deze methode ook vet oplevert. Het gewicht is dus zeker niet alleen spiermassa!

Alles invoeren kan irritant zijn. Het is echter wel zo dat veel mensen 50 tot 60% van de tijd hetzelfde eten. Staat het éénmaal in de app dan wordt het secondewerk en valt het na een week al reuze mee. Daarnaast levert het je belangrijke inzichten op: je ziet dat je broodje humus of zak noten veel calorieën bevat. Dat je met een zak chocoladepinda’s zomaar 2000 calorieën binnenkrijgt en dat die biertjes in de kroeg gelijk staan aan je energiebehoefte voor die dag!!

Meer of minder eten dan je energiebehoefte is een simpel en oud verhaal. Het is en blijft echter wel een goed startpunt voor jouw doel. Er zijn veel methodes die je kunnen helpen, maar start eerst eens met je energiebehoefte. En mocht het niet werken, dan heb je in ieder geval genoeg interessante inzichten om een volgende stap te zetten.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *