Buikpijn van Quinoa | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Buikpijn van Quinoa

http://estock.s3.amazonaws.com/wwtfc1/12/75/45/estock_commonswiki_127545_l.jpg

Buikpijn van Quinoa

Quinoa je kent het wel. Een graan uit Zuid Amerika. Het is rijk aan vezels. Zit boordevol koolhydraten en eiwitten en zou fantastisch passen in een verantwoord eetpatroon. Verder kun je het in allerlei gerechten gebruiken en volgens de echte kenners heeft het een fantastische smaak. Het is dan ook niet voor niets dat vele health goeroes Quinoa hoog op het superfoodlijstje hebben staan. Als je dit allemaal leest en hoort ga je inderdaad denken dat we zo snel mogelijk aan de quinoa moeten. Weg met alle andere granen, quinoa is vanaf nu nummer 1! En zo is de prijs van een pak quinoa van twee naar vier euro een feit (zoals afgelopen zomer het geval was). Het supergraan was namelijk niet aan te slepen.

Toch sprak ik laatst iemand die buikpijn kreeg van Quinoa. En dat niet alleen….ze bleef zelfs een tijdje nadat ze het gegeten had last houden van haar darmen. Ze begreep er niets van. Quinoa is toch supergezond? Iedereen schrijft erover en het zit in zoveel gezonde recepten! Hoe kan het dan dat je lichaam daar vreemd op reageert? Ga je online kijken naar een oplossing dan wordt vaak het advies gegeven dat waarschijnlijk je lichaam even moet wennen aan je nieuwe eetpatroon. Maar is dit wel zo? Misschien geeft je lichaam namelijk gelijk wel aan dat het niets moet hebben van quinoa!

Ik heb niks tegen quinoa of welke andere graan dan ook. Ik heb het ook vaak meegenomen naar mijn werk en mijn collega’s keken mij dan aan met een blik van wat ik in godsnaam nu weer in mijn broodtrommeltje had zitten. Of ik het lekker vond was puur afhankelijk van de manier van de bereiding. De ene keer vond ik het echt niet te eten. Koud liet ik het sowieso vrij snel staan. De vaak hele bittere nasmaak (ook na het afspoelen) heeft mij regelmatig doen besluiten terug te grijpen naar mijn broodje pindakaas. Daarnaast kreeg ook ik last van mijn darmen (en winderigheid) van de toch oh zo gezonde quinoa. Maar er waren ook goeie momenten. De quinoa was dan klaargemaakt in een bouillonblokje en samen met wat vis of eieren had ik dan een heerlijke maaltijd. Een vriendin van mij heeft soortgelijke ervaringen. De quinoapannekoekjes uit een bekend kookboek vonden haar kinderen op de dag zelf heerlijk, maar de volgende dag lagen ze in de prullebak. Heyyyy… dat is met tarwepannekoekjes toch anders :).

Waar ik naartoe wil is dit: Quinoa (en andere superfood granen) zijn nog maar relatief kort op de markt. Voorheen werd dit alleen verbouwd en gegeten in Peru en Bolivia, maar nu kan de hele wereld ervan genieten. Dat dit nu mogelijk is wil niet zeggen dat jouw lichaam het dan accepteert. Recente studies hebben bijvoorbeeld uitgewezen hoe belanglijk jouw eigen geschiedenis op dit gebied is: Familie, DNA, plaats van geboorte etc etc. Er zijn zelfs studies naar de invloed van smaak op de uiteindelijke verwerking door jouw lichaam. Het kan dus ook zomaar zijn dat jouw lichaam niks moet hebben van quinoa of een ander supergraan.

Moet je dan de quinoa maar laten staan? Nee dat beslist niet. Als je nergens last van hebt en je voelt je er goed bij dan kan quinoa, naar mijn mening, uiteraard perfect passen in een gezond voedingspatroon dat in balans is. Maar vind je quinoa helemaal niks en valt je volkorenbroodje veel beter? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je prima tegen tarwe kan en is misschien wel de conclusie dat je het supergraan moet laten staan en de hetze tegen brood misschien ook!!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *