Cardio = Cool | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Cardio = Cool

Race

Cardio = Cool

Een paar jaar geleden hoorde ik een aantal trainers zeggen dat cardio uit is en dat krachttraining alles is wat je nodig hebt. Cardio zou slecht zijn voor je cortisol en je zou het tot een minimum van een X aantal minuten moeten beperken. Ook nu zijn er nog steeds trainers die dat beweren. Ik blijf me daar tot op de dag van vandaag over verbazen.

Cardio verwijst naar de mogelijkheid van het circulaire en respiratoire systeem om het spierstelsel te voorzien van zuurstof rijk bloed tijdens fysieke activiteit (hart-longenstelsel en hart-bloedvatenstelsel. Het langzaam opbouwen van cardiorespiratoire fitness en het versterken van dit systeem kent vele voordelen:
sterke ademhalingsspieren, verlaging van de bloeddruk, meer alert, verminderde kans op depressie en angst, verbetering van je slaap, meer controle over stress, verbetering van de ademhaling, verbetering van je metabolisme (stofwisseling) en voorkomt (of werkt aan) overgewicht.

Hoeveel plezier halen wij met zijn allen wel niet uit cardio?

De mogelijkheden lijken wel eindeloos: voetbal, tennis, hockey, hardlopen, zwemmen, skiën, atletiek en natuurlijk onze eigen oude vertrouwde Hollandse Fiets! Elk weekend staan we langs de lijn, doen we mee aan allerlei wedstrijden of gaan we voor de lol een stukje lopen. Het versterkt de lichaam/geest connectie, je voelt je fitter en sommigen spreken zelfs van een natural high.

Het is niet mijn intentie om deze trainers met de grond gelijk te maken, maar hoe kun je nou in vredesnaam beweren dat cardio uit is? Omdat het hip is ofzo? Think again!

Tuurlijk….stel nou dat je sterker wil worden en wat meer spieren wil kweken voor jouw doel of jouw sport. Dan zou je bijvoorbeeld eens een maand kunnen stoppen met cardio training. Je conditie opbouwen gaat redelijk snel, dus het is dan echt niet zo dat je na vier weken geen conditie meer hebt. Ik heb dat persoonlijk ook regelmatig aangeraden aan cliënten die beter wilden worden in hun sport. Je lichaam heeft gedurende die periode echt de tijd om de spieren sterker te maken zodat je straks beter presteert op jouw gebied. In een winterperiode wordt dit ook vaak toegepast. Maar daarna kun je gewoon weer beginnen met opbouwen.

Zoek eens uit wat voor jou het beste werkt en ga hier creatief mee om:

Na een een dag krachttraining is cardio ideaal om te herstellen, maar heb je hier tijd voor? Cardio na een krachttraining kan je vetverbranding verhogen, maar heb je hier nog energie voor? Cardio voor een krachttraining kost ook een hoop energie, ben je dan nog gefocust genoeg voor de rest van de training? Heb je voor je ontbijt nog tien minuten tijd voor dat springtouw, een korte wandeling of schaduwboksen? Is er een mogelijkheid om op je fiets naar je werk te gaan? Hoe kun je in een circuittraining kracht en cardio combineren?

Geniet van alle verschillende cardio mogelijkheden en onthoudt altijd: als je het rustig opbouwt blijft cardio nog steeds COOL!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *