Eiwitten | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Eiwitten

eiwit

Eiwitten

Proteïne proteïne proteïne is nog steeds een veelgehoorde uitspraak in de fitnessbranche. Dat is wat fitnessbladen, trainers, fabrikanten, maar ook bijvoorbeeld paleo aanhangers je voorschotelen als je over voeding en fitness begint. Alles zou gefocust moeten zijn op de eiwitten. Koolhydraten zou je zeer moeten beperken en ook vet zou je scherp in de gaten moeten houden. Maar is dit wel juist? Want hoeveel eiwitten hebben we nu daadwerkelijk nodig?

Eiwitten heb je natuurlijk wel degelijk nodig voor o.a. de opbouw van je spieren. Maar de wetenschap is het tot op de dag van vandaag nog steeds niet eens over hoeveel eiwitten je nu echt nodig hebt. En dat is ook logisch want dat verschilt naar mijn mening enorm per individu. Hoe actief ben je? Werk je hard in de bouw of zit je de hele dag achter je bureau? Train je zes dagen in de week of soms helemaal niet?

Eiwitten zitten van nature overal in. Ze zitten niet alleen in vlees, eieren en vis, maar ook in brood, zaden, noten groenten, fruit en bijvoorbeeld rijst. Kijk maar eens achterop een willekeurig verpakking van bijvoorbeeld quinoa, couscous. bulgur, gierst of rijst. Je ziet gelijk dat er een behoorlijke hoeveelheid eiwitten in zit per 100 gram.

Fabrikanten willen je doen geloven dat je bussen vol met proteïne poeder nodig hebt om je spieren te onderhouden na een training. Nu denk ik dat af en toe een eiwitshake helemaal niet zo verkeerd is, maar ook in die hoeveelheden? De shakes c.q. het eiwitpoeder bestaan namelijk nog niet zo heel lang, en nog steeds is het de vraag wat het intern met je lichaam doet. Nu heb ik niets tegen fabrikanten van eiwitshakes, maar besef wel dat veel van bijvoorbeeld de wey eiwitpoeder die er in de wereld verkrijgbaar is uit maar een paar fabrieken komt. Vervolgens plakt iedereen zijn eigen label erop en praat iedereen elkaar na. Mooie handel dus, maar is het ook allemaal noodzakelijk voor je lichaam?

In de vegetarische/veganistische wereld weten ze dit al veel langer. Velen zijn van mening dat de fitnesswereld echt gek is geworden om zich zo te focussen op het eiwitverhaal. Het is niet alleen zeer belastend voor het milieu, maar waarschijnlijk ook niet nodig voor je lichaam.

Een mooi voorbeeld is de veganistische sporter Mac Danzig. Hij was een MMA vechter op hoog niveau. Hij trainde drie keer per dag. Op dagen dat hij wat minder hard trainde nam hij ongeveer 70 gram eiwit per dag en op dagen dat hij echt alles gaf zat hij ongeveer op 100 gram eiwit per dag. Vergeet niet dat hij een absolute topsporter was. De meeste mensen zullen nooit in hun leven zo hard trainen als hij. Voor een normaal persoon zou het dus zomaar kunnen zijn dat tussen de 50 en 70 gram eiwit per dag meer dan voldoende is voor je systeem. Dat is nogal wat anders dan de 200+ gram eiwit die je volgens veel “fitnessexperts” moet nuttigen. En wil je nog meer voorbeelden van hoe je fit, afgetraind of groot en sterk kunt worden zonder al die eiwitten, kijk dan maar eens op www.veganbodybuilding.com. Je treft daar niet alleen maar bodybuilders aan maar ook topsporters op hoog niveau die regelmatig meedoen aan wedstrijden…..en dat allemaal zonder een overdaad aan eiwitten.

Pas ook op waar je je informatie vandaan haalt. Dat een populair boek hamert op bussen eiwitten en andere supplementen, wil niet zeggen dat je gezond bezig bent. Je kunt wat dat betreft beter je informatie halen bij bepaalde wetenschappers. De juiste wetenschappers hebben jarenlang research gedaan en gaan niet over één nacht ijs (zoals bijvoorbeeld Prof. dr. Martijn B. Katan). Zij zijn ook nog steeds heel duidelijk over teveel eiwitten: het verouderd sneller en is een zware belasting voor je lichaam en dan met name je nieren!

Blijf altijd zelf vragen stellen en kijk hoe dit voor jou persoonlijk is. Laat niemand (inclusief mezelf) je vertellen wat je moet doen. Het gaat erom waar jij je goed bij voelt. De eerste stap is naar mijn mening je darmen. De darmen geven vaak aan of je teveel of te weinig gegeten hebt of teveel van een bepaalde macronutriënt (zoals stinken van teveel eiwitten). Achterlijk veel eiwitten eten is net zo dom als helemaal geen eiwitten meer eten. En dat is voor iedereen een ander verhaal. De één wordt misschien heel groot en sterk van tien eieren per dag, terwijl een ander daarmee alleen maar de buurman lastig valt :p.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *