Ik ga op vakantie en neem mee: mijn lichaam | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Ik ga op vakantie en neem mee: mijn lichaam

BW

Ik ga op vakantie en ik neem mee: mijn lichaam

Op bovenstaande foto lijkt het net alsof ik mijn hele leven lang atletisch ben geweest. Nu was ik een groot fan van bassie en adriaan, maar een acrobaat was ik zeker niet. Sterker nog…ik was misschien wel één van de stijfste harken van de klas. De klasjes gymnastiek waren meer dan nodig en hebben mij een stuk flexibeler gemaakt.

Aan Epke Zonderland en Yuri van Gelder kun je zien hoe ver je kunt komen met het trainen met je eigen lichaam. Als je bepaalde doelen hebt kan het wel langer duren als je puur traint met je lichaam, maar er zijn voorbeelden genoeg van wat je daarmee kunt bereiken.

Hoe mooi is het ook om te zien hoeveel controle sommigen over hun lichaam hebben. Het is niet voor niets dat een muscle up en paalhangen zo populair zijn tegenwoordig. Een vriend van mij had dat vroeger toen hij een film van Jean Claude van Damme zag waar de ‘muscles from Brussels’ zich met één hand kon opdrukken. Die vriend van mij is net zolang doorgegaan tot hij het kon :).

En laat jouw eigen lichaam nou net een fantastisch beginpunt zijn om sterker te worden. Bijna alle oefeningen kun je met een paar kleine aanpassingen zwaarder maken. Neem de push up: als je die volledig onder controle hebt, kun je de volgende stappen zetten: benen op een stoel, één been hoog, handen bij elkaar, één arm tegen de muur of op een tafel en ga zo maar door.

Het kan zeker een uitdaging zijn en soms moet je over je angst heenstappen. De eerste keer dat ik de handstand weer oppakte ging er van alles mis. Ik kwam niet omhoog, landde hard, zakte door mijn armen en zwaaide niet genoeg met mijn benen. Daar kwam eigenlijk een stukje angst bij kijken. Maar als je de techniek eenmaal onder controle hebt, is het helemaal niet zo moeilijk.

Waar trainen met jouw lichaamsgewicht ook ideaal voor is, is de vakantieperiode. Er zijn niet veel mensen die zin hebben om tijdens hun vakantie een fitnesscentrum op te zoeken. Je lichaam heb je echter altijd bij je! En als je van circuittraining of tabata’s houdt, ben je ook nog relatief snel klaar.

Hierbij 25 oefeningen waar je even mee vooruit kan:

Borst/Schouders: Dippen, Push ups, Uitlopen, Burpee, Handstand, Dive Bombers, Arm Rotaties en voor de gevorderden: Handstand push up en Opdrukken op één arm

Rug: Optrekken aan een deur, Optrekken onder een tafel, Hyperextentions, Good Mornings en één van de zwaarste oefeningen die je kunt doen: Gewoon Optrekken

Benen: Squats, Lunges, ergens op springen (bijv een stevig krukje/ stoel), Kikkersprongen, Calf Raises, Brug variaties. Is dit een makkie voor je? Start dan met Squat jumps of Lunge jumps

Core: Sit up, Leg Raises, Planken (en de vele variaties), Mountain Climbers, L-sit

Maak je niet te druk over het aantal herhalingen. Laat de tijd eens lopen en begin. Een mooi voorbeeld is 30/30: 30 seconden werk en 30 seconden rust. Op die manier kan iedereen zijn grenzen opzoeken.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *