Ontdek de kracht van meditatie | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Ontdek de kracht van meditatie

Meditatie

Ontdek de kracht van meditatie

Meditatie is steeds meer uit de zweverige hoek aan het komen. Dit komt omdat de voordelen van deze methode niet alleen wetenschappelijk worden aangetoond (via een scan van de hersenen tijdens meditatie), maar velen voelen zich ook veel beter als ze op een dag een moment voor zichzelf nemen. Ik zal aan het einde van dit blog 3 vormen van meditatie omschrijven die je makkelijk toe kunt passen.

Het is tegenwoordig: actie actie, volgende, wat gaat er nu komen, wat gaan we morgen doen, waar sta ik over een jaar, over vijf of zelfs over 10 jaar. We zijn met onze telefoon bezig als we bij vrienden en familie zijn. We denken te multitasken, maar als je goed kijkt (en dat geldt ook nog steeds voor mij persoonlijk) ben je niet helemaal hier en nu aanwezig. Het is natuurlijk prima om doelen te stellen en plannen te maken. Het wordt echter een probleem als je altijd maar met de toekomst of het verleden bezig bent en de aandacht er niet volledig bij hebt (of dit nu zakelijk of privé is).

Ik heb leren mediteren van Eckhart Tolle. Na alle boeken die ik heb gelezen over oosterse en later ook westerse wijsheden bleef Eckhart bij mij hangen. Hij benadert meditatie nuchter en duidelijk. Daarnaast, en zeker niet onbelangrijk, benadert hij de problemen van deze wereld met de nodige dosis humor.

Vroeger mediteerde ik zeer onregelmatig. Tegenwoordig sla ik geen dag meer over. Ik merk dat ik meer focus heb, beter adem haal, beter luister en zaken beter los kan laten. Daarnaast ben ik veel dingen/zaken helderder gaan zien.

Wat echt een eye-opener voor mij was, is dat je niet urenlang hoeft te mediteren om een soort van verlicht te worden. Als je dat wel fijn vindt dan is dat prima, maar het is niet noodzakelijk. Het doel van meditatie is tenslotte om meer in het hier en nu te komen, en dat hoeft echt geen uren te duren als je daar geen tijd voor hebt. Een boeddhist die vier uur per dag aan meditatie besteedt om vervolgens zijn medewerkers of relaties uit te kafferen is misschien toch niet zo verlicht als hij zelf denkt :).

Je hoeft ook niet spiritueel te zijn om voordeel te hebben van meditatie. Begin je gewoon te focussen op wat er zich nu in je leven afspeelt. Het leven zit in de ademhaling en door meer te letten op jouw in- en uitademing kun je al veel meer in het hier en nu komen c.q. je bewuster worden van het huidige moment.

Hierbij drie meditatietechnieken die je makkelijk toe kunt passen:

Zitmeditatie
Ga zitten op een plek waar het stil is en waar je niet gestoord wordt (gebruik oordoppen als je snel afgeleid bent). Ga zitten met een rechte rug. Als je wil kun je je benen over elkaar slaan, maar dat is niet noodzakelijk in het begin. Focus nu de aandacht op het lichaam en dan speciaal op de ademhaling. Laat de ademhaling zichzelf regelen. Laat gedachten en gevoelens komen zoals ze komen en oordeel niet. Probeer bij je ademhaling te blijven. Start eens met vijf minuten en zie daarna in gedachten waar jij vandaag allemaal dankbaar voor bent.

Loopmeditatie
Dit is een combinatie van meditatie en chi-kung. Grijp je handen achter je rug vast en begin te lopen (je hebt dit vast wel eens bij mensen op leeftijd gezien). Kijk om je heen terwijl je voelt dat je rustiger wordt. Let op je ademhaling terwijl je observeert. Het doel: aandacht geven aan het hier en nu terwijl je in beweging bent en tevreden zijn met het huidige moment.

Ligmeditatie
Ga liggen en ga je lichaam bij langs van kruin tot teen of andersom. Ontspan een lichaamsdeel (letterlijk en in gedachten) en ga dan door naar het volgende deel van jouw lichaam. Doe dit gedurende vijf minuten terwijl je op je ademhaling blijft letten. Na die vijf minuten scan je je lichaam nogmaals of er echt sprake is van totale ontspanning.

Meditatie is slechts een hulpmiddel die je op de langere termijn ook weer los moet laten als het je beter lukt om in het huidige moment te blijven.

Laat je plannen wat meer los en probeer eens uit je gedachten te komen….hoe moeilijk dat soms ook is! Maak van het huidige moment het meest belangrijke moment. Lopen de zaken niet zoals jij zou willen of heb je moeite met loslaten? Dan heb je wellicht wat aan het volgende spreekwoorden: Het leven is ook wat je overkomt terwijl je plannen maakt…of….Yesterday is history, today is a gift and tomorrow is mystery!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *