Voedselcombinaties | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Voedselcombinaties

voedselcombinaties

Voedselcombinaties

Kun je elk voedingsmiddel op elk gewenst moment tot je nemen en haalt je lichaam eruit wat het nodig heeft? Of moet je voorzichtig zijn met bepaalde voedselcombinaties? Naar deze vraag is veel onderzoek gedaan. Boeken zijn er vol over geschreven en experts laten hun mening duidelijk horen.

Ik heb een boek liggen van een karatefamilie (de Gracies) met daarin een voorgeschreven lijst welke voedingsmiddelen je kunt combineren en welke vooral niet. Verder heb ik een oud boek liggen van voor de oorlog van dr. John Tilden die schrijft dat eiwitten en koolhydraten vooral niet met elkaar gegeten moeten worden. Dan ken ik ook nog een instantie hier in Nederland die zegt dat je moet eten volgens jouw lichaamstype (meer de Chinese benadering) en dan ten slotte heb ik nog een boek van mijn opleiding die zegt dat jouw maag een wasmachine is en dat jouw maag-darmstelsel elke combinatie kan verwerken en opnemen. Wat moet je hier nu allemaal mee?

Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat je gek kan worden van zoveel meningen en onderzoeken. Dat geldt zeker voor mensen die gezondheidsproblemen hebben of problemen met hun darmen en op zoek zijn naar een oplossing. Elk wetenschappelijk onderzoek heeft dan ook nog vaak een sloot aan artsen die daarachter staan, of ze nou betaalt zijn of niet. En zo hoor je de ene dag dat yoghurt goed is vanwege alle probiotica en de andere dag dat het van de koe is en dat je er ziek van wordt.

Er zijn tegenwoordig duizenden diëten en als er één ding zeker is dan is het wel dat de mensheid heeft bewezen op veel te kunnen overleven. Er zijn volksstammen oud geworden op: puur vlees en vet, een dieet met weinig tot geen fruit, veganistische diëten en een meer vegetarisch dieet met een beetje vlees. Er komt werkelijk waar geen einde aan die lijst.

Mijn conclusie is dat het e.e.a. zeer individueel is. De één kan alles eten en drinken wat hij/zij maar wil en de ander krijgt al krampen van een uitje door het eten of bijvoorbeeld van noten. Als je nergens last van hebt zou je kunnen denken “Waar gaat dit over?”. Maar er zijn veel mensen die door de bomen het bos niet meer zien als het over combinaties en darmproblematiek gaat. Het is dan ook nog steeds een beetje een verborgen probleem. Het is onzichtbaar omdat je het ook vaak niet direct merkt aan de desbetreffende persoon.

Voordat je aan een eliminatiedieet begint om uit te zoeken wat je met wat kunt combineren en waar je misschien allergisch voor bent kun je ook eerst eens je voeding bij gaan houden. Dit kan tijdrovend zijn en is niet altijd leuk. Toch kun je daar veel voor jezelf uithalen. Dit is zeker niet DE oplossing, maar je lichaam kan je veel vertellen: Hoe voel je je? Ben je plotseling moe? Wat heb je daarvoor gegeten? Waarom zijn je darmen nu plotseling onrustig? Heb je koffie gedronken en heb je nu steken in je maag? Is het toetje verkeerd gevallen? Raak je opgefokt van de hoeveelheid suikers? Voel je je beter als je overdag lichter eet? Heb je teveel gedronken tijdens het eten? Etc. etc.

Ik besef dat dit een lange weg kan zijn voor mensen die problemen hebben op dit gebied. Geef echter niet op! Niet alles valt op te lossen, maar voor een grote groep is er wel degelijk licht aan het einde van de tunnel.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *