Wat ik heb gedaan wat jij absoluut niet moet doen | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Wat ik heb gedaan wat jij absoluut niet moet doen

Power clean

Wat ik heb gedaan wat jij absoluut niet moet doen

Om sterker te worden maak ik regelmatig gebruik van een zeer oud trainingsprogramma waar ruim veertig jaar succes mee is geboekt in het American Football. Het programma is simpel, snel en uiterst effectief. Het bestaat gedurende een periode uit slechts een aantal oefeningen zoals de squat, bankdrukken en de power clean en bij die laatste oefening is het goed misgegaan.

Ik heb een blessure en niet zomaar één. Ik loop niet mank, heb niks aan mijn hamstring, heb niks afgescheurd en ik heb ook geen gewicht op mijn teen laten vallen. Wat ik wel heb is een elleboogblessure waarbij mijn pezen en spieren overbelast zijn. Je zou het kunnen vergelijken met een tenniselleboog. Een zeer irritante blessure waar je doorgaans niet zomaar vanaf bent.

De power clean is een zeer technische oefening. Als je weet wat je doet is het een hele mooie total body oefening. Je spreekt heel veel spieren aan en werkt ook nog eens aan je uithoudingsvermogen. Heel simpel gezegd til je een stang met gewichten van de grond tot net boven je knieën, om hem vervolgens met een zeer explosieve (macarena-achtige) beweging naar je schouders te brengen en hem daar te laten rusten (als je de macarena niet kent en je wil even lachen, dan raad ik je aan hem op youtube op te zoeken en de volumeknop flink naar rechts te draaien). Het duurt doorgaans wel even voordat je de power clean volledig onder de knie hebt. Een goede coach of trainer inschakelen is dan ook zeer slim en kan ervoor zorgen dat jij jouw doel sneller bereikt.

Waar is het misgegaan? Net zoals bij het bankdrukken en de squat verbrak ik mijn records continue. Iedere week voegde ik meer gewicht toe en het zag er goed uit. Totdat ik plotseling een lichte pijn voelde bij mijn elleboog. Het was zeker geen spierpijn en na de training ebte het vrij snel weg. Dus besloot ik door te gaan. Bij de volgende training voelde ik geen pijn en de training daarna wel weer. Toch ging ik door. Een week later voegde ik weer 5 kilo toe. Ik was niet gefocust, tilde de stang op en liet de stang te ver van mijn lichaam komen waardoor er veel te veel druk kwam te liggen op de pezen rondom mijn elleboog. Een stekende pijn op verschillende plaatsen was het gevolg. Een hele grote waarschuwing dat ik dik over mijn grens was gegaan. En ik werd letterlijk verplicht te stoppen met deze oefening.

Een blessure zit in een klein hoekje, maar wat ik gedaan heb is niet slim. Ik had moeten luisteren op het moment dat ik merkte dat het een ander soort pijn was dan bijvoorbeeld spierpijn. Ik was niet gefocust waardoor de stang niet in een rechte lijn omhoog ging. Dat is waarschijnlijk de reden geweest dat er teveel druk kwam te liggen op het gebied rond mijn elleboog. Ik weet hoe ik om een blessure heen moet trainen dus gelukkig kan ik door, maar ik had veel kunnen voorkomen door in de beginfase van de pijn gewoon even te stoppen met de power clean.

Wat kun je hiervan leren?

Voer jouw individuele trainingsschema rustig uit en doe niet te snel te veel. Zorg ten alle tijde voor een goede techniek. Techniek is de absolute nummer 1! Door een goede techniek bescherm je jezelf en kun je blessures voorkomen. Daarnaast ga je ook nog eens echt vooruit op de moeilijke momenten. Zorg altijd voor een goede warming up en vergeet ook de cooling down niet. En blijf altijd gefocust tijdens een training. Laat je niet teveel afleiden. Allemaal leuk en aardig dat er een mooie meid naast jou staat te trainen, maar je wil tijdens het bankdrukken geen stang in je gezicht!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *