Wat je kunt leren van wielrenners en gabbers | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Wat je kunt leren van wielrenners en gabbers

Wielrenners en Gabbers

Mijn ouders waren dol op fietsvakanties. Wij hadden vroeger, uit bepaalde overtuigingen, geen auto en dus deden we alles op de fiets. Ik begreep daar destijds wat minder van…nu vind ik dat echter wel cool. Uren zaten wij op de fiets met een fietskarretje achter de fiets (met daarin een tent) op weg naar de plaats van bestemming. Als het meezat zat je windstil lekker in het zonnetje om je heen te kijken, maar als het tegenzat moest je tegen de wind in fietsen en fietste je doorweekt van dorp naar dorp. Ik heb daar zonder het te beseffen een hele goede basis gelegd voor mijn uithoudingsvermogen. Later kocht mijn vader mijn eerste racefiets, en zo is de liefde voor het wielrennen geboren. Uren heb ik met mijn vader op de fiets gezeten. Rondjes Lauwersmeer, grote delen van Friesland, een avondje hard fietsen in de kop van Drenthe bij een ondergaande zon. Ik werd daar harder en sterker van en ik vind het nog steeds fantastisch om een rit tussen de koolzaadvelden of over het kopje van Bloemendaal te maken.

Waar mijn ouders wat minder van waren was de gabberscene. Ik hield van de beatles, de stones, bob marley, the police, the beachboys, metallica, red hot chili peppers, elvis, hazes, nirvana, the prodigy, osdorp posse, johnny cash en op zondag af en toe zelfs van klassiek, maar waar we in die tijd vooral van hielden was Hardcore en Hakken. Het was een hele pure Hollandse stroming met hele vette feesten en een hele goeie sfeer. De aussies, nike air max en cavello’s waren niet aan te slepen en iedereen verheugde zich op het weekend dat er aan zat te komen. De bassen drongen diep door in je lichaam en het hoge tempo zorgde voor de ultieme sensatie. De Turn up the Bass cd’s hebben wij grijs gedraaid…. maar de Thunderdome cd’s zwart. Het was een hele mooie periode en ik had het voor geen goud willen missen. Daar dachten mijn ouders echter heel anders over. Die waren niet zo van die bassen en de buren al helemaal niet :). Als je het niet hebt meegemaakt kan ik me voorstellen dat het eea behoorlijk heftig overkomt. Zo heb ik ooit eens een moeder horen zeggen dat het wel oorlog leek.

Wat is de overeenkomst tussen gabbers en wielrenners? Ik hoor je denken…..maar dat is niet wat ik bedoel :). Gabbers staan urenlang op de dansvloer en weten niet van ophouden. De meeste wielrenners gaan ook uren door. Wielrenners en gabbers weten allebei wat afzien is en beide weten ze ook dat ze als ze echt diep zijn gegaan de week erna een prijs moeten betalen, en dat is volledig herstellen. Wat ze ook allebei vaak zijn is slank. De gabbers met overgewicht waren er misschien wel, maar ze waren zwaar in de minderheid. Onder de serieuze wielrenners moet je op dit gebied ook goed zoeken.

Ik krijg vaak de vraag wat nu de ultieme manier is om vet te verbranden en terug in shape te komen.

Mijn advies is altijd om te trainen met een duidelijk doel voor ogen. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Circuittraining, Hittraining, Crossfitachtige trainingen en bootcamp zijn daar mooie voorbeelden van. Zeker voor mensen met weinig tijd die alles uit hun training willen halen zijn die trainingsmethodes ideaal. Als je echter wat meer tijd hebt kun je een mooi voorbeeld nemen aan wielrenners en gabbers. Het is een heel simpel voorbeeld van hoe je door meer beweging overtollige kilo’s kwijtraakt en ook nog eens aan je conditie werkt (ik zeg uiteraard niet dat je er ieder weekend hard vanaf moet vliegen, maar dat terzijde). Letten wielrenners en gabbers allebei voor 100% op hun voeding? Absoluut niet! Sterker nog…ze kunnen er vaak niet eens tegen eten. Zeg ik daarmee dat je dan alles kunt maken als je maar uren op de fiets zit? Nee ook niet. Het laat je echter wel zien wat er mogelijk is en hoe snel het kan gaan als je regelmatig beweegt en bereid bent hard te werken.

Ik zit voor mijn hersteltraining regelmatig op de fiets. Maar ook een dagje naar een festival (fietsen dansen/lopen/een hoop lol en weer terug) reken ik als een dagje cardio c.q. een hersteldag. Hou goed voor ogen wat je doel is en waar je naartoe wilt werken. Je zult dan merken dat je snel grote stappen kunt zetten. En weet je het even niet meer…dan kun je altijd nog de fiets pakken of de dansvloer op :).

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *