Wildplukken | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Wildplukken

wild

Wildplukken

Al onze voedingsmiddelen halen we doorgaans uit de winkel. Maar om de hoek is vaak veel te vinden wat eetbaar is. De meeste mensen denken dan aan een sloot, het bos of een weiland. In de stad is echter ook van alles te vinden.

Als je gaat wildplukken kun je van alles tegenkomen: paddestoelen, wortelen, groente, allerlei soorten vruchten, kastanjes, beukennootjes, bloemen en ga zo maar door. Vorige week zijn we weer eens de natuur ingegaan en de oogst was groot. Aan de rand van veel sloten vonden we verse bramen en het stikte van de cranberry’s dit jaar. Mijn vader heeft dit jaar al meerdere malen grote potten met jam gemaakt van pruimen. Het kost even wat moeite, maar dan heb je wel overheerlijke jam!

Ook in mijn huidige werk vliegt de dag vaak voorbij. Voor je het weet ben je helemaal niet buiten geweest. Wildplukken zorgt er dan ook voor dat je even lekker buiten bent. De zuurstof in combinatie met de nodige vitamine D kan je een welverdiende opkikker geven. Daarnaast sta je weer eens in contact met de natuur. Iets wat veel mensen tegenwoordig missen. En het is nog spannend ook: je weet nooit waar je mee thuiskomt en of het nou om een smoothie of om het diner gaat, er kan zomaar een nieuw recept uit voortvloeien!

In wildplukken schuilt ook een gevaar. Sommige planten, paddestoelen en bessen lijken erg op elkaar en voor je het weet eet je de verkeerde en loop je kans op een vergiftiging (hier in Amsterdam gebeurd dat vaak door teveel paddo’s, maar dat is natuurlijk een iets ander verhaal :)). Een vergiftiging wil je natuurlijk niet. Check dus altijd websites, boeken of gewoon facebook als je wil starten met wildplukken. De volgende sites zijn ook handig: www.wildplukken.nl en www.wildplukwijzer.nl.

Ga tijdens het plukken met respect om met de natuur. Trap bijvoorbeeld niet gelijk alles plat om bij je besje te komen. Door secuur om te gaan met de flora en fauna blijft de natuur in tact. Roof ook niet gelijk alles leeg wat je tegenkomt. Zoveel heb je niet nodig en op die manier blijft er ook genoeg over voor anderen.

Trek het bos eens in, ga de heide eens op, kijk eens aan de kant van een sloot of ergens in de stad onder een brug of langs de kant van het water. Het kan dan zomaar zijn dat je in plaats van thee uit een zakje ineens brandnetelthee maakt van echte brandnetels uit de berm.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *