15 veelgestelde vragen | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

15 veelgestelde vragen

15 veelgestelde vragen

Onderstaand 15 veelgestelde vragen. Let op: De antwoorden zijn gebaseerd op mijn ervaringen en leermomenten (zowel theorie als in de praktijk). De antwoorden moet je ook weer loslaten…blijf altijd zelf nadenken en misschien nog wel belangrijker…blijf zelf luisteren naar je lichaam! Wat werkt voor jou wel en wat niet?

1) Ik heb gehoord dat iedereen moet ontbijten…klopt dat?

Nee dat klopt niet. Dat ligt voor iedereen anders. Als je lichaam aangeeft dat het prima is om te vasten en je ontbijt uit te stellen…doe dat dan vooral. Wie wat ook zegt…als het voor jou niet goed voelt om meteen in de ochtend al stevig te ontbijten, volg dan vooral je eigen gevoel. Wel is het natuurlijk slim om later die dag gewoon verstandige keuzes te maken.

2) Ik wil een strakke buik deze zomer en heb daar nog 3 maanden voor….gaat dat lukken?

Dat hangt van jouw situatie af. Iemand die regelmatig aan sport doet, maar nog wel een paar kilo kwijt wil zal zijn of haar doel sneller bereiken dan iemand die al een hele tijd stilstaat en weer wil beginnen. De meeste mensen die op zoek zijn naar een quick fix zijn vaak ook snel weer terug bij af. Stel een doel, maak een plan en wees realistisch…geef jezelf de tijd als dat nodig is.

3) Moet ik twee tot vier liter water drinken op een dag?

Ook dat is zeer individueel. De één heeft meer dan genoeg aan 1,5 tot 2 liter en de ander heeft wellicht meer nodig. Kijk wat goed voelt voor jou. Als je alleen maar op het toilet zit gaat er echt iets niet goed. Het kan misschien in het begin een teken zijn dat je afvalstoffen afvoert waardoor je afvalt, maar op de langere termijn moet dit veel stabieler zijn.

4) Ik ben al een tijdje aan het trainen, maar ik raak een groot deel van mijn vet niet kwijt…hoe kan dat?

Hoe train je en wat eet je? Heb je de eerste stappen gezet en het volgehouden? Dat wil zeggen elke week met regelmaat trainen en je voeding in kaart gebracht? Voor de meeste mensen zit daar namelijk het probleem. Wees eerlijk en kijk hier goed naar.

5) Van dieet X mag ik dit niet vanwege dat en dat….wat vind jij daarvan?

Je moet genieten van je leven en niet alles geloven. Als iets voor jou goed voelt en je hebt er helemaal geen last van, waarom zou je dan iets geloven wat waarschijnlijk niet eens de waarheid is?

6) Werkt een 7, 10, 15 minuten workout wel?

Ja en nee. Korte workouts hebben zo hun plek en kunnen een zeer welkome aanvulling zijn op jouw drukke schema. Ik doe ze met regelmaat of ik gebruik ze als lichte training. Je moet echter niet verwachten dat je top top fit wordt of een halve Arnold Schwarzenegger na 3 x 7 minuten trainen in de week….

7) Moet ik een koolhydraat arm dieet volgen?

Deze valt in de categorie: moet ik een macronutrient weglaten, verhogen, verlagen, minderen? Etc
Nee, dat hoeft helemaal niet. Koolhydraten geven energie en je hebt ze zeker nodig! Sommige mensen vallen veel af na een koolhydraat arm dieet. Maar aan het einde van de rit zie je toch dat velen weer snakken naar koolhydraten, omdat ze het simpelweg missen of omdat het niet vol te houden is. Breng eerst eens in kaart wat je aan geraffineerde suikers, combinatie suikers/vet, fout vet of gewoonweg door teveel te eten naar binnen krijgt voordat je de koolhydraten de schuld gaat geven.

8) Ik train heel erg veel en heb resultaat, maar ik heb continue blessures…Hoe kan dat?

Je doet waarschijnlijk teveel, je trainingsschema zit niet goed in elkaar of je doet teveel dezelfde oefeningen. Daarnaast zijn er uiteraard andere zaken die kunnen spelen, maar kijk daar eerst eens naar. Een trainingsschema moet in balans zijn en je moet er ook een beetje energie van krijgen. Als dat niet het geval is gaat er echt wat mis. Als je echter alles al geprobeerd hebt, zoek dan hulp.

9) Mijn vriendin volgt een dieet en ze mag maar 1000 calorieën. Ik doe dit nu ook en ik voel me verschrikkelijk. Wat moet ik nu?

Heel scherp blijven en zelf de teugels in handen nemen. Iemand die zegt dat dat de enige weg naar Rome is verkondigt de grootste bullshit die je maar kan bedenken. Dit zijn naar mijn mening echt van die gevaarlijke hypes. Eerst aan je basis werken en dan pas de rest!! Dat wil zeggen: voeding in kaart brengen. Waar reageer jij goed op en waar niet. Als je dan prima functioneert op 1000 calorieën per dag en je voelt je gezond en fit….mijn zege heb je, maar eerst dus de basis.

10) Ik doe drie keer per week het buikspierkwartier op de sportschool, maar ik zie helemaal niks van mijn sixpack. Dat is toch belachelijk?

Het verstevigen van je core is heel slim, omdat dat het centrum is van waaruit alle beweging begint. En veel mensen hebben een zwakke core. Er zijn ook bepaalde oefeningen die je buikspieren dermate kunnen versterken dat je ze meer gaat zien. Maar….het zien van je sixpack heeft te maken met je vetpercentage. Die zul je moeten verlagen en daarvoor moet je stevig trainen en serieus met je voeding bezig zijn. En dan nog is het resultaat verschillend. Soms is dat een 2 pack, soms een 6 of zelfs een 8 pack en…ja daar heb je hem weer…bij Arnold S was dat een 4 pack.

11) Ik heb een bloedhekel aan hardlopen…moet ik dat doen voor resultaat?

Nee. Sterker nog…voor sommige mensen is hardlopen een ramp. Ze zijn er totaal niet voor gebouwd….dat is dus het goede nieuws. Er zijn zoveel manieren om aan je conditie te werken. Verdiep je daar eens in. De lijst is eindeloos.

12) Ik ga drie weken op vakantie. Kan ik mijn schema ff in de prullenbak gooien?

Ja, natuurlijk kan dat, maar blijf wel in beweging. Je kunt bijvoorbeeld gerust een week even niks doen aan krachttraining. Dat kan zelfs heel nuttig zijn voor je herstel. Maar maak niet de fout dat je te lang niks gaat doen. Drie weken is lang en het is heel simpel om toch even wat te doen. Zelf schakel ik altijd terug naar trainen met lichaamsgewicht en simpele schema’s. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: push ups, squats, optrekken, lunges etc.

13) Ik heb weinig tijd. Kan ik tijdens mijn krachttraining ook aan mijn conditie werken?

Ja dat kan zeker. Circuittraining, Hiit training, bootcamp en crossfit zijn daar voorbeelden van. Maar je kunt ook met meer rust in een hoog tempo door je training vliegen. Ook kun je een training intensief afmaken.

14) Ik wil veel spiermassa opbouwen maar ik wil mijn vetpercentage ook zo laag mogelijk hebben. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Je zegt nu twee dingen. Voor het opbouwen van spiermassa moet je doorgaans meer calorieën tot je nemen dan je verbrandt. Eten dus! Je moet dan, naar mijn mening, voor een tijdje de wens om super afgetraind te raken even laten varen. Maak een duidelijke keuze dus.

15) Ik wil weer beginnen met trainen en zat te denken aan bootcamp of crossfit. Wat vind jij?

Ik vind dat je eerst een goede basis moet leggen voor je aan dergelijke trainingen begint. Het is niet voor niets dat mensen bij deze trainingen snel geblesseerd raken of weer stoppen. Doorgaans zijn jouw pezen en spieren nog helemaal niet klaar voor die intensiteit. Bouw het rustig op en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *