Aankomen tijden de feestdagen. Hoe voorkom je dit?

Aankomen tijden de feestdagen. Hoe voorkom je dit?

De feestdagen staan weer voor de deur en veel mensen zien dat toch nog steeds als een periode waarin je veel aan kunt komen. Is dit wel zo en als dit zo is hoe kun je dat dan voorkomen?

Ja… als je helemaal losgaat tijdens de feestdagen kun je inderdaad behoorlijk aankomen. Vakanties en feestdagen staan erom bekend dat je er doorgaans eerder zwaarder van wordt dan lichter. Maar als je het analyseert dan blijkt dat net als de vakantiekilo’s de feestkilo’s er ook zomaar weer vanaf zijn bij veel mensen. Bij jou niet? Weet je zeker dat het aan de feestdagen heeft gelegen of was het eigenlijk al een drama met je voedings c.q. beweegpatroon?

Veel mensen komen na een vakantie gemiddeld zo’n twee kilo aan. Voor iemand die ook alle teugels laat vieren tijdens de feestdagen is dit ook vaak het geval. Voor een groot deel van die mensen is die extra twee kilo er ook zo weer vanaf als ze weer een beetje gaan bewegen en hun normale voedingspatroon weer oppakken. Maar een andere groep moet voor zijn of haar gevoel alles op alles zetten om de extra kilo’s weer kwijt te raken.

Het zit niet in de feestdagen maar in jouw levensstijl gedurende de rest van het jaar
Vaak is aangetoond dat het grootste probleem helemaal niet in de vakantie c.q. feestperiode zit. Het zit hem namelijk in de rest van het jaar. Alle extraatjes gedurende een week, alle foute suikers, teveel vet en fout vet, verkeerde combinaties en in zijn algemeenheid teveel eten en veel te weinig beweging zijn de grootste boosdoeners. Voor de meeste mensen is dat het allergrootste probleem en moeten daar, in mijn optiek, eerst mee beginnen voordat ze de feestdagen de schuld gaan geven.

De basis
De eerste stap in het veranderen van je levensstijl is werken aan een sterke en gezonde basis. Dat betekent simpel gezegd dat jij 70 à 80 procent van je voedingspatroon onder controle hebt en dat je regelmatig beweegt met een trainingsprogramma dat bij jou past. Als je dit consistent weet vol te houden en een beetje gaat finetunen, dan ga je na een paar maanden resultaat zien (en misschien wel veel sneller). En het allermooiste is: je volgt geen dieet, maar je hebt je lifestyle aangepast waardoor het geen zoveelste hype is maar een blijvende verandering!

En dan komen de feestdagen eraan…
Pasen, Pinksteren, Kerst, Sinterklaas, braadwurst of bierfestival, het maakt niet zoveel uit wat je nu viert. Je weet nu dat jouw basis uitstekend is en dat een feestje links of rechts niet zoveel meer uitmaakt omdat je alles onder controle hebt.

Hier wat tips om de feestdagen door te komen

  • Ga niet zo ver dat je jezelf misselijk eet: het gaat nergens over en je geniet er uiteindelijk toch niet van!
  • Beweeg op feestdagen: laat je lichaam werken voor de maaltijd. Laat het die maaltijd echt verdienen en je zult je beter voelen gedurende de dagen. Stap uit je bed en ga bijvoorbeeld gelijk joggen. Gewoon wandelen kan uiteraard ook.
  • Doe vlak voor het eten lichte oefeningen met veel herhalingen zonder gelijk te zweten zoals: push ups tegen de muur, 50 squats, jumping jacks etc
  • En overige tips: bak in goed vet, zorg ook voor groenten en maak ze lekker, eet niet alleen maar zwaar en vermijd combinaties waarvan je uit het verleden weet dat het eigenlijk altijd fout gaat.

Geniet! Ja tuurlijk…vergeet vooral niet te genieten. Daar zijn die feestdagen tenslotte voor!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *