Onderneming | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Onderneming

Ondernemen? Ga ervoor en start zo snel mogelijk!

Ik heb altijd al een eigen bedrijf willen hebben. Iets ondernemen omdat je zelf iets wil realiseren of omdat je iets wil verbeteren of toevoegen. Ik heb altijd geweten dat ik dat wilde maar ja…. wat moet dat dan zijn en start je dat dan zomaar met alle risico’s die daarbij komen kijken? “Je moet gewoon beginnen” zei iemand ooit eens tegen mij. Iemand anders zei nog dat echte ondernemers gisteren al zijn begonnen. Nou ja, daar was ik het wel mee eens maar dan moet je in mijn optiek wel een beetje weten wat je wil, anders kun je je na een jaar zoals zovelen weer uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. En dat was zeker niet mijn bedoeling!

Mijn oorspronkelijke plan was om in het vastgoed groot te worden. Nou… dat is niet gelukt :). Ik vond vastgoed vaak maar saai en het maakte me uiteindelijk geen moer uit hoeveel ik dan zou verdienen. Toen dat rookgordijn was opgetrokken ben ik mij eerst eens af gaan vragen wat ik nou eigenlijk echt leuk vind om te doen. Het antwoord was al snel: sport. Ja, maar wat ga je dan doen? En daarnaast heb ik in die branche helemaal geen ervaring toch? Ik heb gesolliciteerd bij grote bedrijven, ik wilde producten in de sportwereld gaan verkopen en ik had een nieuw product bedacht voor een fietscomputer. Allemaal liep het op een mislukking uit. Waarom? Geen idee, maar de sportwereld sprak mij wel veel meer aan dan dat ik altijd beseft had.

Nou om een lang verhaal wat korter te maken 🙂
Ik ronde mijn opleiding tot personal trainer af, liet een website bouwen en flyers drukken en het begin was er. Want dan komt de rest nog op je af: administratie, marketingstrategieën, omgaan met een beperkt budget en ga zo maar door. Daar loop je dan in de winter met je flyertjes. Google adwords had ik nog niet echt op mijn vizier zullen we maar zeggen :). Toch kwamen daar de eerste cliënten op mijn flyers af, en via via kwam er ook al wat binnen en ineens voor ik het wist begon het te lopen.

De liefde voor schrijven/bloggen had ik ook echt niet aan zien komen. Ik werd erop geattendeerd door mijn coach. Die vertelde mij dat er geblogd moest worden en het liefst om de week. Ja waarover dan in godsnaam? En toen viel het kwartje pas: ik zat op een berg met informatie en ik deelde dat niet. Ik moest gewoon vanuit mijn hart schrijven en delen wat ik de afgelopen jaren had gelezen en geleerd. Toen ik dat besefte ging het schrijven ineens heel makkelijk en snel!

Ik denk dat je met de juiste instelling, passie en drive overal een onderneming van kunt maken. Mijn nummer één was en is nog steeds dat je wel een beetje passie voor je vak moet hebben. Ik zit niet in deze business omdat ik er rijk van wil worden of voor een bepaalde status. Ik zit in deze business omdat ik in de basis passie heb voor trainen en omdat ik graag mensen verder wil helpen. Tuurlijk heb ik ook zo mijn momenten en het is echt niet altijd leuk. Maar als je dan weer resultaten of vorderingen ziet, dan weet ik weer waar ik het voor doe.

Ik pretendeer niet dat ik een gevierde ondernemer ben (en de waarheid is, dat ben ik ook niet :)) maar ik weet inmiddels wel het één en ander van ondernemen af. Er komt zeker veel bij kijken, maar als je weet waarom je het doet heb je een grote kans om het te laten slagen. Als je een idee hebt en je hebt het goed onderzocht dan zou ik zeggen…Ga ervoor en start zo snel mogelijk!

Hierbij nog een tip:
Trek je eigen plan maar zorg dat je iemand hebt waarmee je kunt sparren. Je kunt niet alles alleen. Een goede coach kan je zeker in het begin helpen en houd je een spiegel voor. Vragen als: volgens mij heb je al een antwoord gegeven, zo te horen heb je je beslissing al genomen en waarom neem je niet gewoon een besluit hebben mij echt verder geholpen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *