Als je wil chillen is het geen probleem | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Als je wil chillen is het geen probleem

chillen

Als je wil chillen is het geen probleem

Één van de grootste fouten die momenteel gemaakt wordt in fitness is dat je altijd maar keihard moet werken en door moet gaan om jouw doel te bereiken. Of het nou om kracht of cardio gaat, veel mensen denken dat ze altijd maar door moeten gaan en door moeten beuken om het doel of resultaat te bereiken.

Het laatste wat je nodig hebt na een 40/50/60 urige werkweek en misschien daarnaast ook nog een gezin en wat hobby’s is een fitnessschema die je helemaal afbreekt. Blessures en uitputting liggen om de hoek en velen komen van een hele koude kermis thuis. Het is dan ook niet zo heel gek dat mensen soms zelfs gedwongen worden om keuzes te maken en het op te geven.

Ik probeer alle research van trainers en coaches van vroeger te combineren met de kennis van nu. Het sterke van de coaches van vroeger is dat zij zich volledig bewust waren van het feit dat je maar een X hoeveelheid energie hebt en dat je slim moet trainen. Of het nu gaat om hoe vaak per week of de selectie van oefeningen binnen de training van die dag.

Laat wel duidelijk zijn dat ik heb het hier niet heb over dat iedere workout simpel en makkelijk moet zijn, of dat je drie keer per week 7 minuten per keer kan trainen en dat dat voldoende is. Dan maak je je er veel te makkelijk van af. Tuurlijk moet je hard werken en je grenzen opzoeken en daar soms overheen gaan. Maar dat hoeft zeker niet iedere training. Een voorbeeld voor in de praktijk: 1 dag een uur trainen en tot de max gaan. 1 dag 15-20 minuten licht trainen en werken aan je techniek en herstel en 1 dag 40 minuten middelmatig trainen om zo weer te werken naar je zware dag. Daarnaast kun je je focussen op de kortere trainingen van tussen de 5 en 15 minuten voor als je echt geen tijd hebt.

Training = werk + herstel
Een training is niet alleen maar ff sporten en that’s it. Je zult actief en passief moeten werken aan je herstel. Dit doen echter maar weinig mensen. Je kunt je dan vast voorstellen dat als jij dan wel drie keer of vaker per week alles geeft, dat je dan niet raar op moet kijken als het lichaam op een gegeven moment gaat protesteren. Je hebt je lichaam afgebroken, en dat lichaam zal moeten herstellen. Je kunt daar o.a. de volgende methodes voor gebruiken: flexibiliteit/mobiliteit, stretchen, foamrollen, massage, low intensity cardio zoals wandelen, slapen en daar komt ie: lekker niks doen.

Zorg ervoor dat je slim traint en dat er nagedacht is over jouw schema. En vraag jezelf af wat realistisch is. Op die manier is de kans op blessures kleiner en voorkom je dat je na een week van hard werken en allerlei verplichtingen ook nog eens volledig uitgeput raakt door je fitnessschema.

Als je je wel goed voelt bij altijd keihard trainen en je weet wat je doet…ga er dan vooral mee door. Mijn zege heb je! Maar de ervaring uit de praktijk laat zien dat de meeste mensen een slim systeem nodig hebben waar ze ook af en toe vanaf kunnen wijken.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *