Bootcamp blessures | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Bootcamp blessures

bootcamp

Bootcamp Blessures

Een kans op een blessure loop je altijd als je sport. Maar de blessures die uit bootcampen voortkomen zijn al lang niet meer op twee handen te tellen. Van de fysiotherapeuten waar ik mee samenwerk hoor ik hetzelfde geluid. Maar bootcampen is momenteel nog steeds erg populair en ik snap dat volkomen omdat het een mooie vorm van trainen is. Kun jij starten met bootcamp?

Het doel van bootcamp is om je kracht (versterking van je spieren) en uithoudingsvermogen te verbeteren door middel van een intensieve training van een bepaalde periode. Een goede bootcamp wordt geleid door een ervaren instructeur. Deze trainer weet hoe hij/zij een groep optimaal moet begeleiden, met het materiaal (of niet) wat op dat moment beschikbaar is. Bootcamp wordt dan ook op verschillende manieren gegeven.

Net als bij insanity (krankzinnigheid, de naam zegt het al :p) zie je bij bootcamp veel van dezelfde blessures terugkomen:
Schouderproblemen, lage rugpijn overhouden na een training, piepende hamstrings, verzwikkingen, overtraining en ga zo maar door.

Alhoewel een slechte trainer voor een bootcamp een regelrechte ramp is dien je ook zelf je verantwoordelijkheid te nemen. Bootcamp is van oorsprong een methode om militairen te trainen! De meeste bootcamps zijn dan misschien een afgezwakte vorm van de echte militaire training, maar dan nog is het heftig met doorgaans weinig tot geen rust.

Besef dit goed en stel jezelf vragen:
Ben jij fit genoeg op dit moment voor zo’n heftige training? Wat is jouw huidige kracht en conditie niveau? Sta je een tijdje stil en wil je weer beginnen?….denk je dan dat gelijk starten met bootcamp verstandig is? Heb je blessures op dit moment of loop je die snel op? Heb je al ervaring met circuittraining en zo ja hoe was dat?

Voorkom blessures en breng het volgende in kaart:

  • Is de trainer ervaren?
  • Is er sprak van een goede warming up en een cooling down?
  • Wordt er aandacht besteedt aan stretchen en flexibiliteit?
  • Wordt de training rustig opgebouwd?
  • Hoe groot is de groep? Heeft de trainer het overzicht nog?
  • Wordt je gecorrigeerd op je houding?
  • Kun je de trainer ook globale medische vragen stellen?

Iemand volledig afmatten is simpel. Als je twijfelt over bootcamp ga dan eerst eens een circuittraining doen met meer rust. Op die manier kan je lichaam wennen en weet je ongeveer wat er komen gaat. Voel altijd goed aan wat je wel en niet kunt hebben en blijf altijd alert.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *