plantaardig | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

plantaardig

vegan

Steeds meer topsporters kiezen voor een plantaardig dieet. Ook vele beroemdheden zoals Brad Pitt, de tenniszusjes Williams, Leonardo Dicaprio en oud president Bill Clinton zijn zeer enthousiast over de omslag die ze gemaakt hebben naar een plantaardig c.q. veganistisch dieet. Wat is het precies? Moet jij nu ook plantaardig eten?

Eenmaal op kamers in Groningen kreeg ik het boek “een leven lang fit” in mijn handen. In het boek staan uitsluitend plantaardige recepten en dat vond ik interessant. Ik kon destijds helemaal niet koken, maar was vastbesloten om dat onder de knie te krijgen door middel van dat boek. Om een lang verhaal kort te maken: om het uiteindelijke resultaat van al mijn kookkunsten heeft mijn huisgenoot hard gelachen. De helft was mislukt en hij wist ook dat ik een alleseter was. Het heeft dan ook niet lang geduurd voordat we weer aan de spareribs zaten. Dat was dus poging uno. Toch heb ik het boek (wat zijn tijd ver vooruit was) altijd in mijn achterhoofd gehouden.

Plantaardig is uiteraard het tegenovergestelde van alles wat direct of indirect met dieren te maken heeft. Enkele voorbeelden: granen, groenten, fruit, noten, zaden etc. Velen beweren dat ze veel meer energie hebben nu ze over zijn gestapt op een meer plantaardig dieet, en dat is zeker mooi. Toch zijn de resultaten zeer uiteenlopend en alleen al in de veganistische wereld zijn veel discussies over wat wel of niet gezond is. Zo zit de één hoog in de koolhydraten en een ander eet alleen nog maar rauw. Weer een ander voelt zich fantastisch bij een banaan-boerenkoolsmoothie maar zijn buurman zit daar alleen maar van op het toilet.

Ik kan hier nu een heel betoog gaan houden over wat ik vind en wat jij zou moeten doen, maar dat is helemaal niet interessant. Wat wel interessant is, is je bewust worden van een aantal zaken door vragen te stellen over de uitgebreide research die gedaan is. Zoals bijvoorbeeld deze over de blue zones: in delen van Sri Lanka, Costa Rica, Sardinië, Japan en Griekenland worden veel mensen heel oud en zijn ze tot op latere leeftijd heel actief en gezond. Wat hun overeenkomst qua voeding is? Een dieet relatief hoog in koolhydraten, goeie vetten en een beetje vlees. Nu zeg ik uiteraard niet dat dat de oplossing is voor alles, maar het is zeker opvallend! Dit onderzoek vertoond bijvoorbeeld ook weer grote overeenkomsten met een ander onderzoek: waren wij nu jagers-verzamelaars of waren wij voornamelijk verzamelaars en vingen we af en toe wat? Feit is in ieder geval dat we zeker geen supermarkt hadden waar we even 200 gram grillworst of kip piri piri konden halen.

Veel mensen beseffen het niet eens, maar het zou zo maar kunnen zijn dat ze voor de helft van de dag veganistisch eten. Als je s’morgens begint met brinta of havermout (zonder melk), s’middags een broodje pindakaas en tussendoor wat fruit, dan is je voedingspatroon puur plantaardig voor een behoorlijke periode van de dag. Geen wonder dat we zo groot en sterk zijn geworden ;).

Zoals ik al eerder aangegeven heb denk ik dat het heel belangrijk is om te luisteren naar je lichaam. Zo ken ik een veganist die weer vlees is gaan eten en zich sterker voelde. Ik heb met iemand getraind die zich geweldig voelde bij een 80% plantaardig dieet. Een andere cliënt van mij voelde zich verschrikkelijk op een 100% plantaardig dieet. En enige vorm van nuchterheid is hierbij ook altijd erg handig: zo ken ik namelijk ook iemand die haar kat op een veganistisch dieet heeft gezet en daar veel spijt van heeft gehad :s.

Een open geest en interpretatie is zo belangrijk bij dit soort onderwerpen. Vragen als: hoeveel eiwitten hebben we nu echt nodig en kunnen we dit deels ook uit een plantaardig dieet halen zijn interessant en gaan misschien deels in de toekomst een oplossing bieden voor de enorme druk die momenteel op de natuur wordt uitgeoefend.

Iedereen van de ene op de andere dag op een plantaardig dieet zetten is waanzin en voor sommige mensen zelfs een ramp. Het tegenovergestelde is ook waar: veel mensen voelen zich fit en gezond bij een meer en meer plantaardig dieet. Ga stap voor stap en voeg hier en daar wat toe. Als het eenmaal in je systeem zit gaat het vaak makkelijker dan je denkt. Van plantaardig eten en veganisme gaan we in de toekomst nog veel meer horen. Maar laat je niet leiden door anderen en blijf vooral bij jezelf. Jijzelf kent jouw lichaam nog steeds het allerbeste!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *