The Hunt | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

The Hunt

tiger

The Hunt

In de natuur kan het gruwelijk tekeer gaan. De televisieserie The Hunt laat zien hoe dat gaat tussen de jager en prooi. Haarfijn krijg je te zien welke tactieken de dieren toepassen om hun prooi te besluipen en te vangen, soms met gevaar voor eigen leven. Schitterend hoe ze dat in beeld hebben gebracht. Als je erbij stilstaat is het natuurlijk hard en gruwelijk. Toch vind ik het mooi om te zien hoe leven en dood hand in hand gaan.

Katten eten muizen, orka’s werken samen om zeerobben te verslinden, dolfijnen eten vissen, vogels eten insecten, kameleons eten larven, de jaguar moet minstens 50% eiwitten binnen krijgen van dieren om te overleven en spinnen en apen eten soms elkaar op. Zijn al deze dieren slecht of vinden wij ze minder leuk omdat ze dit doen? De meeste mensen doorgaans niet. Vaak hoor je: Ja… dat is de natuur!

Ik heb eerder geschreven over veganisme, vegetariërs en eten op een meer plantaardige manier. Ik denk dat het heel goed is dat er steeds meer beweging is om meer op die manier te gaan leven (of in ieder geval ons meer bewust worden van wat we eigenlijk allemaal aan het doen zijn). Even los van mijn mening staat het inmiddels wel vast dat het in ieder geval veel beter voor het klimaat is om op een meer plantaardige manier te leven.

Maar hoeveel respect ik ook heb voor mensen die op deze manier streven naar meer duurzaamheid en een diervriendelijk bestaan, je kunt je afvragen of dat voor 100% de oplossing is. Ik ben absoluut geen veganist of vegetariër en ik denk ook niet dat ik dat ooit zal worden. Ik ben vooral altijd zeer op mijn hoede voor extremen binnen deze wereld en het ‘klakkeloos’ volgens van hypes (die zijn er bijvoorbeeld ook vanuit de veganistische hoek). Ik weet namelijk dat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, vitamines en mineralen grote problemen kan veroorzaken en dat dit vaak te maken heeft met een disbalans in je eetpatroon!

Voorbeelden daarvan zijn er eindeloos: haaruitval, te dun, spierverlies, vegetarische vrouwen die weer vlees aten tijdens hun zwangerschap en gewoon de energie weer in hun lijf voelden stromen, veganisten die sterker werden door het af en toe weer eten van vlees, het oplossen van een B12 tekort of mensen die echt behoorlijk in de problemen kwamen met hun darmen toen ze van de ene op de andere dag volledig overstapten op bijvoorbeeld een veganistisch dieet.

De rawfood/superfood beweging en de veganisten en vegetariërs bedoelen het goed, maar uit sommige hoeken klinkt bijna een religieuze en extreme overtuiging dat hun eetgewoonten per definitie voor iedereen gezond zijn. En ik vind persoonlijk dat ze daarin te ver kunnen gaan. Het is goed dat er aandacht is voor meer plantaardig eten en al het dierenleed. Dat we ons daar meer bewust van worden is een hele mooie ontwikkeling, maar het betekent niet automatisch dat dit voor iedereen gezond is.

In bepaalde delen van Japan leven de mensen met respect en in harmonie met de zee (misschien is Japan een slecht voorbeeld omdat ze massaal walvissen en dolfijnen afslachten, maar niet iedereen in Japan vindt dat ok). Ze kijken wat de zee hen geeft en zoeken de balans. Ook ken ik een boer die zijn koeien jarenlang lekker laat grazen in de wei en eens in de zoveel tijd een koe slacht voor de verkoop en voor zijn gezin. Dat is nogal een ander verhaal dan massaal koeien op elkaar proppen en afslachten voor een hamburgerketen. Gelukkig zie je ook in Amerika nu een omslag naar een beter leven voor de dieren, alhoewel ze er daar nog lang niet zijn.

Ik heb zeker niet alle wijsheid in pacht, maar er is naar mijn mening ook nog een middenweg. Vaak als de balans weg is zie je problemen ontstaan. Net zoals teveel vlees regelmatig wordt gelinkt aan darmkanker heeft te weinig of geen vlees ook problemen veroorzaakt.

Conclusie:
Hoeveel ik ook van dieren hou….ik denk nog steeds dat we wel wat vlees nodig hebben. De grote vraag is echter hoeveel en het geldt zeker niet voor iedereen. Tegenwoordig zijn er veel mensen die nauwelijks meer vlees eten en die zich er goed bij voelen en dat is prima. Ik denk zelf in ieder geval dat we veel minder nodig hebben dan we nu met zijn allen consumeren. Slachten is hard en ik denk dat geen enkel dier graag dood wil. Ook denk ik dat als mensen hun eigen dieren zouden moeten slachten er minder vlees gegeten zou worden. Het is goed dat er veel aandacht is voor dierenleed en dat er steeds meer vegetarische en veganistische ketens en restaurants komen. Wees echter altijd op je hoede. Stap niet zomaar in één keer over op een bepaald dieet omdat het een hype is en iedereen dat doet.

PS: Over het verschil tussen het afmaken van kippen en varkens of olifanten, giraffen en leeuwen kun je eindeloos discussiëren. Ik vind echter dat het afschieten van de laatst genoemde dieren voor de lol in ruil voor een zak geld echt kansloos is. Als alle verveelde miljonairs dat besluiten te doen, dan kunnen we grote delen van de natuur in Afrika binnenkort wel opdoeken! Balans en respect voor de natuur zijn daarbij wat mij betreft de sleutelwoorden.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *