Vasten | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Vasten

vasten

Vasten

Stoppen met eten na je laatste maaltijd en gedurende een periode niet eten is wat de meeste mensen ’s avonds doen als ze hun laatste maaltijd hebben genuttigd en naar bed gaan. In principe doen we dat dus bijna allemaal (als je ’s nachts regelmatig met je neus in de koelkast te vinden bent is dit natuurlijk een iets ander verhaal :)).

Vasten (of intermittent fasting) is een eeuwenoude traditie, en wordt al behoorlijk lang toegepast in verschillende landen over de hele wereld. Vele volkeren geloven heilig in de geneeskrachtige werking van vasten op het lichaam. Wetenschappers beginnen nu ook steeds meer de voordelen te ontdekken van het vasten. Het is niet mijn bedoeling om met dit artikel iedereen te overtuigen dat je vandaag nog moet stoppen met eten. Ik denk wel dat als je het op de juiste manier toepast, het je veel balans en rust kan brengen. Onthoudt altijd dat het een methode blijft.

Er zijn verschillende vormen van vasten. Hier enkele voorbeelden:
Een dag niet eten, eten gedurende een raam van acht uur per dag, slechts twee maaltijden per dag (bijvoorbeeld alleen ontbijt en diner), sportvasten (bijvoorbeeld: langzaam afbouwen/niks eten/en weer opbouwen, één of twee dagen in de week helemaal niets eten. En de meest gangbare en makkelijke manier naar mijn mening: je ontbijt uitstellen.

Over de voordelen van vasten is inmiddels veel geschreven:
Afbreken van abnormale cellen, verwijderen van plaque, aanpakken van kwaadaardig weefsel, organen en klieren krijgen rust, meer energie, zuivering van weefsel, positief effect op de ph waarde van het bloed, herstellen van gewrichtspijnen, goeie schoonmaak van de darmen, positief effect op de groeihormoon productie, het afvoeren van giftige stoffen en het zou goed zijn voor je cholesterol. En misschien wel één van de grootste voordelen voor veel mensen: Je zit puur in je vetverbranding tijdens een vasten periode.

Nu heb ik zelf aardig wat geëxperimenteerd met vasten en hierbij enkele nadelen:
Diarree bij weer normaal eten na een vastenperiode van een dag, chagrijnig in een periode dat je niet eet, bloedchagrijnig na twee dagen vasten in de week, spiermassa kwijtraken bij veel sporten en te weinig eten, opvliegers, licht in je hoofd (gevoel hebben van je stokje te gaan), gebrek aan energie, een koud lichaam (bijvoorbeeld ketose, te weinig koolhydraten) en uit je mond beginnen te stinken (zeker als je veel koffie drinkt in je vastenperiode).

Als ik puur voor mezelf spreek heb ik enorm veel voordeel gehad bij het uitstellen van mijn ontbijt. Ik at dan vrijwel hetzelfde op een dag, maar met dat verschil dat ik pas ontbijt rond een uurtje of tien. Ik merk dat ik in de uren dat ik niet eet meer gefocust ben, meer energie heb en productiever ben. Vaak heb ik momenten gehad vroeger op school dat ik fris naast mijn bed stond, gelijk ging eten om vervolgens moe aan te komen in de klas. Door eerst actief aan de dag te beginnen en mijn ontbijt uit te stellen is dat nagenoeg verdwenen. Maar dit is geen heilig huisje en je kunt dit ook omdraaien. Veel mensen voelen zich ook goed bij een stevig ontbijt en eten ’s avonds juist minder waardoor ze beter slapen.

Het is wijsheid rustig te beginnen als je van plan bent om het vasten eens uit te proberen. Je lichaam moet namelijk ook even wennen aan het nieuwe eetpatroon. Zelf heb ik de fout gemaakt bepaalde vastenmethodes letterlijk over te nemen. Flexibel blijven is dus zeker handig bij het vasten. Mensen die veel zitten en weinig bewegen kunnen naar mijn mening enorm hun voordeel doen met vasten. Maar ben je een topsporter die veel energie verbruikt, of beweeg je sowieso super veel, begin dan eerder met eten. Als je meer wil weten of je wil een plan dat specifiek afgestemd is op jouw lichaam, neem dan gerust contact op.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *