De Toetjes bar
Een paar weken geleden liep ik in Australië door Adelaide waar de Tour down Under aan de gang was. Het hotel zat vol met wielerploegen en veel restaurants ook. Na het diner hadden wij nog zin in een toetje en in Adelaide hebben ze daarvoor een speciale bar, helemaal ingericht met verschillende soorten toetjes. Je kon het zo gek niet verzinnen, alles stond daar op de kaart. Bizar wat je allemaal als nagerecht kan bestellen!
Terwijl ik daar stond en moeite had met het maken van een keuze, zag ik in mijn ooghoek een zeer bekende wielerploeg zitten. Hun tafel stond letterlijk afgeladen vol met toetjes. Voor zover ik het heb kunnen inschatten stonden er wel drie a vier toetjes per persoon! Ze hadden in ieder geval een hoop lol en zagen er zeer voldaan uit zo achter al die schaaltjes :).
Veel mensen zien een toetje als iets ongezonds en slechts. Of in ieder geval als iets wat je niet te vaak moet nemen. Nu kun je natuurlijk heel lang twisten over of een dessert nu gezond is of niet. Zet alleen al de meningen van een aantal bekende foodies en health coaches op een rij en de meningen vliegen om je oren.
Ik moet toch vaak lachen als mensen hun waarheid beginnen te verkondigen alsof dat de enige weg naar Rome is. Vaak onderbouwen ze dat met een wetenschapper of een arts, zonder het zelf helemaal echt goed uit te zoeken… en een nieuwe waarheid is geboren. En dat allemaal terwijl ze het zelf eigenlijk ook niet zo goed weten!
De meeste mensen weten van mij inmiddels wel dat ik van mening ben dat je moet genieten van dit leven en dat een lekker toetje daar ook zeker bij hoort. Wat je echter in kaart moet brengen is of dat toetje op dit moment past binnen jouw plan en doelstellingen.
De eerste stap (en vaak één van de eerste lessen voor voedingsdeskundigen) is kijken naar jouw energiebalans. Hoeveel energie gaat erin en hoeveel verbruik je met alles wat je dagelijks doet? Het zou zo maar kunnen zijn dat je zoveel energie verbruikt, dat dat toetje er op basis van jouw balanstotaal er nog makkelijk bij kan. Of je misschien wel helpt bij het herstellen!
Of je nu vindt dat een toetje gezond is of niet….de vraag is: Wat is jouw huidige situatie? Ben je veel te zwaar en totaal niet fit en weet je zelf ook wel dat je veel te veel gegeten en veel te weinig bewogen hebt de afgelopen tijd? Dan is het wellicht handig om dat suikerrijke toetje even te laten voor wat het is. Word je snel moe na het eten of van een dessert? Misschien moet je ook in dat geval het wat vaker overslaan. Maar stel dat jij bijvoorbeeld een zeer actief iemand bent met een zeer snelle stofwisseling?…. dan kunnen die suikers af en toe wel eens heel goed van pas komen (en helemaal na een intensieve training!).
De moraal van dit verhaal?
Blijf altijd zelf nadenken en voel je niet direct schuldig na het eten van een toetje. Tuurlijk …als je bepaalde doelen hebt, dan is het zeker wijsheid bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Maar… Goeroe X of trainer Y gaat niet over jouw leven, en van een toetje ga je niet gelijk dood.
En als je wielrenner van beroep bent dan heb je misschien wel vier toetjes nodig! 🙂
Leave a reply