Lees onze blog

15 veelgestelde vragen

15 veelgestelde vragen

Onderstaand 15 veelgestelde vragen. Let op: De antwoorden zijn gebaseerd op mijn ervaringen en leermomenten (zowel theorie als in de praktijk). De antwoorden moet je ook weer loslaten…blijf altijd zelf nadenken en misschien nog wel belangrijker…blijf zelf luisteren naar je lichaam! Wat werkt voor jou wel en wat niet?

1) Ik heb gehoord dat iedereen moet ontbijten…klopt dat?

Nee dat klopt niet. Dat ligt voor iedereen anders. Als je lichaam aangeeft dat het prima is om te vasten en je ontbijt uit te stellen…doe dat dan vooral. Wie wat ook zegt…als het voor jou niet goed voelt om meteen in de ochtend al stevig te ontbijten, volg dan vooral je eigen gevoel. Wel is het natuurlijk slim om later die dag gewoon verstandige keuzes te maken.

2) Ik wil een strakke buik deze zomer en heb daar nog 3 maanden voor….gaat dat lukken?

Dat hangt van jouw situatie af. Iemand die regelmatig aan sport doet, maar nog wel een paar kilo kwijt wil zal zijn of haar doel sneller bereiken dan iemand die al een hele tijd stilstaat en weer wil beginnen. De meeste mensen die op zoek zijn naar een quick fix zijn vaak ook snel weer terug bij af. Stel een doel, maak een plan en wees realistisch…geef jezelf de tijd als dat nodig is.

3) Moet ik twee tot vier liter water drinken op een dag?

Ook dat is zeer individueel. De één heeft meer dan genoeg aan 1,5 tot 2 liter en de ander heeft wellicht meer nodig. Kijk wat goed voelt voor jou. Als je alleen maar op het toilet zit gaat er echt iets niet goed. Het kan misschien in het begin een teken zijn dat je afvalstoffen afvoert waardoor je afvalt, maar op de langere termijn moet dit veel stabieler zijn.

4) Ik ben al een tijdje aan het trainen, maar ik raak een groot deel van mijn vet niet kwijt…hoe kan dat?

Hoe train je en wat eet je? Heb je de eerste stappen gezet en het volgehouden? Dat wil zeggen elke week met regelmaat trainen en je voeding in kaart gebracht? Voor de meeste mensen zit daar namelijk het probleem. Wees eerlijk en kijk hier goed naar.

5) Van dieet X mag ik dit niet vanwege dat en dat….wat vind jij daarvan?

Je moet genieten van je leven en niet alles geloven. Als iets voor jou goed voelt en je hebt er helemaal geen last van, waarom zou je dan iets geloven wat waarschijnlijk niet eens de waarheid is?

6) Werkt een 7, 10, 15 minuten workout wel?

Ja en nee. Korte workouts hebben zo hun plek en kunnen een zeer welkome aanvulling zijn op jouw drukke schema. Ik doe ze met regelmaat of ik gebruik ze als lichte training. Je moet echter niet verwachten dat je top top fit wordt of een halve Arnold Schwarzenegger na 3 x 7 minuten trainen in de week….

7) Moet ik een koolhydraat arm dieet volgen?

Deze valt in de categorie: moet ik een macronutrient weglaten, verhogen, verlagen, minderen? Etc
Nee, dat hoeft helemaal niet. Koolhydraten geven energie en je hebt ze zeker nodig! Sommige mensen vallen veel af na een koolhydraat arm dieet. Maar aan het einde van de rit zie je toch dat velen weer snakken naar koolhydraten, omdat ze het simpelweg missen of omdat het niet vol te houden is. Breng eerst eens in kaart wat je aan geraffineerde suikers, combinatie suikers/vet, fout vet of gewoonweg door teveel te eten naar binnen krijgt voordat je de koolhydraten de schuld gaat geven.

8) Ik train heel erg veel en heb resultaat, maar ik heb continue blessures…Hoe kan dat?

Je doet waarschijnlijk teveel, je trainingsschema zit niet goed in elkaar of je doet teveel dezelfde oefeningen. Daarnaast zijn er uiteraard andere zaken die kunnen spelen, maar kijk daar eerst eens naar. Een trainingsschema moet in balans zijn en je moet er ook een beetje energie van krijgen. Als dat niet het geval is gaat er echt wat mis. Als je echter alles al geprobeerd hebt, zoek dan hulp.

9) Mijn vriendin volgt een dieet en ze mag maar 1000 calorieën. Ik doe dit nu ook en ik voel me verschrikkelijk. Wat moet ik nu?

Heel scherp blijven en zelf de teugels in handen nemen. Iemand die zegt dat dat de enige weg naar Rome is verkondigt de grootste bullshit die je maar kan bedenken. Dit zijn naar mijn mening echt van die gevaarlijke hypes. Eerst aan je basis werken en dan pas de rest!! Dat wil zeggen: voeding in kaart brengen. Waar reageer jij goed op en waar niet. Als je dan prima functioneert op 1000 calorieën per dag en je voelt je gezond en fit….mijn zege heb je, maar eerst dus de basis.

10) Ik doe drie keer per week het buikspierkwartier op de sportschool, maar ik zie helemaal niks van mijn sixpack. Dat is toch belachelijk?

Het verstevigen van je core is heel slim, omdat dat het centrum is van waaruit alle beweging begint. En veel mensen hebben een zwakke core. Er zijn ook bepaalde oefeningen die je buikspieren dermate kunnen versterken dat je ze meer gaat zien. Maar….het zien van je sixpack heeft te maken met je vetpercentage. Die zul je moeten verlagen en daarvoor moet je stevig trainen en serieus met je voeding bezig zijn. En dan nog is het resultaat verschillend. Soms is dat een 2 pack, soms een 6 of zelfs een 8 pack en…ja daar heb je hem weer…bij Arnold S was dat een 4 pack.

11) Ik heb een bloedhekel aan hardlopen…moet ik dat doen voor resultaat?

Nee. Sterker nog…voor sommige mensen is hardlopen een ramp. Ze zijn er totaal niet voor gebouwd….dat is dus het goede nieuws. Er zijn zoveel manieren om aan je conditie te werken. Verdiep je daar eens in. De lijst is eindeloos.

12) Ik ga drie weken op vakantie. Kan ik mijn schema ff in de prullenbak gooien?

Ja, natuurlijk kan dat, maar blijf wel in beweging. Je kunt bijvoorbeeld gerust een week even niks doen aan krachttraining. Dat kan zelfs heel nuttig zijn voor je herstel. Maar maak niet de fout dat je te lang niks gaat doen. Drie weken is lang en het is heel simpel om toch even wat te doen. Zelf schakel ik altijd terug naar trainen met lichaamsgewicht en simpele schema’s. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: push ups, squats, optrekken, lunges etc.

13) Ik heb weinig tijd. Kan ik tijdens mijn krachttraining ook aan mijn conditie werken?

Ja dat kan zeker. Circuittraining, Hiit training, bootcamp en crossfit zijn daar voorbeelden van. Maar je kunt ook met meer rust in een hoog tempo door je training vliegen. Ook kun je een training intensief afmaken.

14) Ik wil veel spiermassa opbouwen maar ik wil mijn vetpercentage ook zo laag mogelijk hebben. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Je zegt nu twee dingen. Voor het opbouwen van spiermassa moet je doorgaans meer calorieën tot je nemen dan je verbrandt. Eten dus! Je moet dan, naar mijn mening, voor een tijdje de wens om super afgetraind te raken even laten varen. Maak een duidelijke keuze dus.

15) Ik wil weer beginnen met trainen en zat te denken aan bootcamp of crossfit. Wat vind jij?

Ik vind dat je eerst een goede basis moet leggen voor je aan dergelijke trainingen begint. Het is niet voor niets dat mensen bij deze trainingen snel geblesseerd raken of weer stoppen. Doorgaans zijn jouw pezen en spieren nog helemaal niet klaar voor die intensiteit. Bouw het rustig op en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Eiwitten

Eiwitten

Hoeveel eiwitten heb je nu echt nodig? Zoals ik al eerder heb geschreven lopen de meningen nogal uiteen. Zo kan het zomaar zijn dat de één met een formule komt waaruit blijkt dat je 200 gram eiwit per dag zou moeten eten, terwijl een ander zegt dat tussen de 60 a 90 gram eiwit per dag meer dan genoeg is.

Het aanbod van eiwitten in welke vorm dan ook is enorm. Veel mensen vragen zich af of al die extra supplementen wel nodig zijn en of ze wel werken. Daarnaast is een veelgestelde vraag of het allemaal wel zo gezond is? Vragen die in mijn ogen niet meer de logisch zijn omdat: helemaal nog niet vaststaat wat het op de langere termijn met je doet, of het wel werkt en of je het allemaal wel nodig hebt!

Ik ga niet beweren dat je nooit meer een eiwitshake moet nemen, want voor een grote groep werkt het wel en het is ook makkelijk en snel. Maar er zijn ook veel mensen die al die eiwitten helemaal niet goed verteren of helemaal niet nodig hebben en juist gebaat zijn bij minder of anders!

Voor je nu een grote bus met eiwitpoeder koopt…kijk eerst eens dit filmpje terug van de keuringsdienst van waarde. De eindconclusie van wetenschappers is namelijk nogal opmerkelijk (maar zeker niet minder interessant!). 🙂

keuringsdienst van waarde eiwitshakes

De Toetjes bar

De Toetjes bar

Een paar weken geleden liep ik in Australië door Adelaide waar de Tour down Under aan de gang was. Het hotel zat vol met wielerploegen en veel restaurants ook. Na het diner hadden wij nog zin in een toetje en in Adelaide hebben ze daarvoor een speciale bar, helemaal ingericht met verschillende soorten toetjes. Je kon het zo gek niet verzinnen, alles stond daar op de kaart. Bizar wat je allemaal als nagerecht kan bestellen!

Terwijl ik daar stond en moeite had met het maken van een keuze, zag ik in mijn ooghoek een zeer bekende wielerploeg zitten. Hun tafel stond letterlijk afgeladen vol met toetjes. Voor zover ik het heb kunnen inschatten stonden er wel drie a vier toetjes per persoon! Ze hadden in ieder geval een hoop lol en zagen er zeer voldaan uit zo achter al die schaaltjes :).

Veel mensen zien een toetje als iets ongezonds en slechts. Of in ieder geval als iets wat je niet te vaak moet nemen. Nu kun je natuurlijk heel lang twisten over of een dessert nu gezond is of niet. Zet alleen al de meningen van een aantal bekende foodies en health coaches op een rij en de meningen vliegen om je oren.

Ik moet toch vaak lachen als mensen hun waarheid beginnen te verkondigen alsof dat de enige weg naar Rome is. Vaak onderbouwen ze dat met een wetenschapper of een arts, zonder het zelf helemaal echt goed uit te zoeken… en een nieuwe waarheid is geboren. En dat allemaal terwijl ze het zelf eigenlijk ook niet zo goed weten!

De meeste mensen weten van mij inmiddels wel dat ik van mening ben dat je moet genieten van dit leven en dat een lekker toetje daar ook zeker bij hoort. Wat je echter in kaart moet brengen is of dat toetje op dit moment past binnen jouw plan en doelstellingen.

De eerste stap (en vaak één van de eerste lessen voor voedingsdeskundigen) is kijken naar jouw energiebalans. Hoeveel energie gaat erin en hoeveel verbruik je met alles wat je dagelijks doet? Het zou zo maar kunnen zijn dat je zoveel energie verbruikt, dat dat toetje er op basis van jouw balanstotaal er nog makkelijk bij kan. Of je misschien wel helpt bij het herstellen!

Of je nu vindt dat een toetje gezond is of niet….de vraag is: Wat is jouw huidige situatie? Ben je veel te zwaar en totaal niet fit en weet je zelf ook wel dat je veel te veel gegeten en veel te weinig bewogen hebt de afgelopen tijd? Dan is het wellicht handig om dat suikerrijke toetje even te laten voor wat het is. Word je snel moe na het eten of van een dessert? Misschien moet je ook in dat geval het wat vaker overslaan. Maar stel dat jij bijvoorbeeld een zeer actief iemand bent met een zeer snelle stofwisseling?…. dan kunnen die suikers af en toe wel eens heel goed van pas komen (en helemaal na een intensieve training!).

De moraal van dit verhaal?
Blijf altijd zelf nadenken en voel je niet direct schuldig na het eten van een toetje. Tuurlijk …als je bepaalde doelen hebt, dan is het zeker wijsheid bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Maar… Goeroe X of trainer Y gaat niet over jouw leven, en van een toetje ga je niet gelijk dood.

En als je wielrenner van beroep bent dan heb je misschien wel vier toetjes nodig! 🙂

Doelen halen

“12 weken geleden ben ik gestart: 2 x per week trainen met een personal trainer. Bram, dankjewel voor je energie, kennis, het aftellen (altijd net iets te langzaam vond ik), de gesprekken over voeding en de sprintjes op de brug naar Java-eiland (bijna op niveau Schippers). Doelen gehaald!”

Wil jij ook weten:

  • Hoe je af kunt vallen op jouw manier zonder alles te laten staan?
  • Hoe je moet trainen in de reguliere sportschool?
  • Hoe je sterker wordt?
  • Hoe het nu zit met gezonde voeding?
  • Hoe je je eigen trainingsschema in elkaar kunt zetten?
  • Of je houding wel correct is?
  • Hoe je je conditie weer snel opbouwt en echt weer fitter wordt?
  • Wat je kunt doen als je maar 10 minuten tijd hebt (of minder)?
  • Hoe je makkelijk en snel kunt trainen?
  • Wat je moet doen om naar jouw geplande wedstrijd toe te werken?
  • Hoe je je spieren gezond houdt en hoe je bepaalde problemen kunt voorkomen?
  • Hoe je moet trainen als je je totale lichaam op de juiste manier aan wilt pakken?
  • Hoe je dit jaar nu definitief jouw fysieke doel haalt?

Het is geen rocket science en je kunt je doelen sneller halen dan je zelf denkt. Je moet er alleen wel wat voor doen! Schrijf je doelen op en zet vandaag nog de eerste stap!

Happy New Year

Happy New Year

Ik wil iedereen een heel gelukkig maar vooral ook een gezond en sportief nieuw jaar toewensen!

Ik wil tevens iedereen bedanken voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk dat het veel wordt gelezen maar daar doe ik het niet voor. Mijn doel is voornamelijk het delen van kennis en ik hoop dat jij er als lezer ook echt wat aan hebt. Welk fitnessdoel je ook hebt dit jaar…ik hoop echt dat je dit jaar een mooie stap kunt zetten!

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Ik weet dat elk jaar weer één van de grootste wensen van veel mensen is om af te vallen. Het aanmelden bij de sportschool is gelukt en het echte werk kan beginnen. Vervolgens is ieder jaar de conclusie dat na drie à vier weken de helft heeft opgegeven, maar wel de sportschool lekker blijft sponsoren zonder op te komen dagen. Dat lijkt mij toch niet de bedoeling! Hoe kun je dit jaar dat patroon nu eindelijk eens doorbreken?

Stel een duidelijk doel
Ik wil wat afvallen en fitter worden is een voorbeeld van een zeer onduidelijk doel. Wat wil je precies? Schaam je nergens voor en geef het een naam. Hierbij een voorbeeld: Ik ben nu 100 kilo, ik was altijd 70 kilo en dat wil ik graag weer. Waarom wil je dat? Omdat ik weer slank wil zijn, mij fitter wil voelen en mij in zijn algemeenheid beter wil voelen. Daarnaast ben ik het echt helemaal zat om ongezond door het leven te gaan. En oh ja….ik wil heel graag een keer een 5 kilometer uitlopen. Kijk…. nu staat er echt iets op papier! Hoe is dat voor jou? Schrijf het nu op!

Maak een stappenplan
Je aanmelden bij een fitness en een paar circuitjes doen zonder doordacht plan heeft meer mensen niet geholpen dan wel. Hoe ga je het aanpakken? Wederom een voorbeeld: Ik heb 4 uur de tijd voor beweging in de week. Ik heb niet zo’n affiniteit met alleen maar gewichten, maar vind het wel lekker om dat kort in circuitvorm te doen. Daarnaast wil ik graag voor mijn cardio naar buiten omdat ik me daar lekker bij voel. Een mogelijke uitkomst: 1x een half uur trainen op hoge intensiteit waarbij alle oefeningen zo snel mogelijk achter elkaar uitgevoerd worden, 1x 20 minuten een X aantal oefeningen met 30 seconden werk en 30 seconden rust en 1x 15 minuten in hoog tempo de grote spiergroepen aanpakken met als doel flink zweten en kapotgaan. Dan heb je nu nog, laten we zeggen 2,5 uur over voor je cardio. Welke vorm van cardio buiten is geschikt voor jou en vind je leuk? Schrijf ook dat nu op!

70/80
Kun je afvallen door alleen te bewegen? Kun je afvallen door alleen je voedingspatroon? De antwoorden op beide vragen zijn: JA… natuurlijk kan dat maar waarom zou je die twee niet combineren? Zo bereik je veel sneller resultaat en het mes snijdt aan twee kanten: Je spieren worden belast en je houdt ze gezond en gezondere voeding kan je heel veel energie geven. Als jij ervoor zorgt dat je dit jaar 70 à 80 procent van jouw voedingspatroon onder controle krijgt, dan zet je een hele grote (blijvende!!) stap voor jezelf. En ik heb het al eerder gezegd….dat heeft echt niets te maken met saaiheid, maar met bewuster worden van wat je allemaal in je mond stopt en de juiste keuzes te maken.

Overdrijf niet en geniet
Dit leven leef je maar één keer en genieten hoort daar in mijn optiek gewoon bij. Als je het dit jaar nou gewoon eens omdraait en de teugels weer in handen neemt. Stel daarbij duidelijke grenzen. Jij moet weer voor 100% gaan bepalen welke voeding je je lichaam geeft. Stel jezelf vragen: moet ik echt twee keer opscheppen? Hoe vol zit ik eigenlijk? Is het echt noodzakelijk om elke dag gebak te eten omdat er weer eens iemand jarig is op kantoor?

Wat kun je vandaag veranderen?
Wat zijn jouw grootste valkuilen?
En hoe kun je het dit jaar wel laten slagen?

Stel jezelf een duidelijk doel, maak vandaag nog een stappenplan qua beweging en voeding en zorg ervoor dat je je voeding onder controle hebt. En natuurlijk zul je je mindere momenten hebben en misschien val je wel terug. Maar HEY…dat hoort er helaas ook bij! Sta weer op en begin gewoon weer opnieuw.

Zet vandaag nog de eerste stap en ik wens je heel veel succes!!!

You can do it….you know you can!!

Onderneming

Ondernemen? Ga ervoor en start zo snel mogelijk!

Ik heb altijd al een eigen bedrijf willen hebben. Iets ondernemen omdat je zelf iets wil realiseren of omdat je iets wil verbeteren of toevoegen. Ik heb altijd geweten dat ik dat wilde maar ja…. wat moet dat dan zijn en start je dat dan zomaar met alle risico’s die daarbij komen kijken? “Je moet gewoon beginnen” zei iemand ooit eens tegen mij. Iemand anders zei nog dat echte ondernemers gisteren al zijn begonnen. Nou ja, daar was ik het wel mee eens maar dan moet je in mijn optiek wel een beetje weten wat je wil, anders kun je je na een jaar zoals zovelen weer uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. En dat was zeker niet mijn bedoeling!

Mijn oorspronkelijke plan was om in het vastgoed groot te worden. Nou… dat is niet gelukt :). Ik vond vastgoed vaak maar saai en het maakte me uiteindelijk geen moer uit hoeveel ik dan zou verdienen. Toen dat rookgordijn was opgetrokken ben ik mij eerst eens af gaan vragen wat ik nou eigenlijk echt leuk vind om te doen. Het antwoord was al snel: sport. Ja, maar wat ga je dan doen? En daarnaast heb ik in die branche helemaal geen ervaring toch? Ik heb gesolliciteerd bij grote bedrijven, ik wilde producten in de sportwereld gaan verkopen en ik had een nieuw product bedacht voor een fietscomputer. Allemaal liep het op een mislukking uit. Waarom? Geen idee, maar de sportwereld sprak mij wel veel meer aan dan dat ik altijd beseft had.

Nou om een lang verhaal wat korter te maken 🙂
Ik ronde mijn opleiding tot personal trainer af, liet een website bouwen en flyers drukken en het begin was er. Want dan komt de rest nog op je af: administratie, marketingstrategieën, omgaan met een beperkt budget en ga zo maar door. Daar loop je dan in de winter met je flyertjes. Google adwords had ik nog niet echt op mijn vizier zullen we maar zeggen :). Toch kwamen daar de eerste cliënten op mijn flyers af, en via via kwam er ook al wat binnen en ineens voor ik het wist begon het te lopen.

De liefde voor schrijven/bloggen had ik ook echt niet aan zien komen. Ik werd erop geattendeerd door mijn coach. Die vertelde mij dat er geblogd moest worden en het liefst om de week. Ja waarover dan in godsnaam? En toen viel het kwartje pas: ik zat op een berg met informatie en ik deelde dat niet. Ik moest gewoon vanuit mijn hart schrijven en delen wat ik de afgelopen jaren had gelezen en geleerd. Toen ik dat besefte ging het schrijven ineens heel makkelijk en snel!

Ik denk dat je met de juiste instelling, passie en drive overal een onderneming van kunt maken. Mijn nummer één was en is nog steeds dat je wel een beetje passie voor je vak moet hebben. Ik zit niet in deze business omdat ik er rijk van wil worden of voor een bepaalde status. Ik zit in deze business omdat ik in de basis passie heb voor trainen en omdat ik graag mensen verder wil helpen. Tuurlijk heb ik ook zo mijn momenten en het is echt niet altijd leuk. Maar als je dan weer resultaten of vorderingen ziet, dan weet ik weer waar ik het voor doe.

Ik pretendeer niet dat ik een gevierde ondernemer ben (en de waarheid is, dat ben ik ook niet :)) maar ik weet inmiddels wel het één en ander van ondernemen af. Er komt zeker veel bij kijken, maar als je weet waarom je het doet heb je een grote kans om het te laten slagen. Als je een idee hebt en je hebt het goed onderzocht dan zou ik zeggen…Ga ervoor en start zo snel mogelijk!

Hierbij nog een tip:
Trek je eigen plan maar zorg dat je iemand hebt waarmee je kunt sparren. Je kunt niet alles alleen. Een goede coach kan je zeker in het begin helpen en houd je een spiegel voor. Vragen als: volgens mij heb je al een antwoord gegeven, zo te horen heb je je beslissing al genomen en waarom neem je niet gewoon een besluit hebben mij echt verder geholpen.

Aankomen tijden de feestdagen. Hoe voorkom je dit?

De feestdagen staan weer voor de deur en veel mensen zien dat toch nog steeds als een periode waarin je veel aan kunt komen. Is dit wel zo en als dit zo is hoe kun je dat dan voorkomen?

Ja… als je helemaal losgaat tijdens de feestdagen kun je inderdaad behoorlijk aankomen. Vakanties en feestdagen staan erom bekend dat je er doorgaans eerder zwaarder van wordt dan lichter. Maar als je het analyseert dan blijkt dat net als de vakantiekilo’s de feestkilo’s er ook zomaar weer vanaf zijn bij veel mensen. Bij jou niet? Weet je zeker dat het aan de feestdagen heeft gelegen of was het eigenlijk al een drama met je voedings c.q. beweegpatroon? Lees meer

Jouw personal trainer

31019483182_0b0595441e_b

Jouw personal trainer

Ben je van plan om volgend jaar met een personal trainer aan de slag te gaan, maar weet je niet zo goed wat je te wachten staat of heb je moeite met de keuze? Want waar moet je nou op letten als je op zoek bent bent naar een personal trainer?

Trainers heb je in alle soorten en maten
Het beeld van de opgepompte trainer met in de ene hand een eiwitshake en in de andere hand een spiegel (of een smartphone) is gelukkig iets wat bij veel mensen totaal niet tot de verbeelding spreekt. Een trainer moet jou beter maken en samen ga je ergens voor. De vragen zijn: Wat wil ik bereiken en wat vind ik belangrijk in een trainer? Of: Wat is je doel? Wil je alleen maar afvallen? Wil je trainen voor een marathon? Wil je fitter en sterker worden? Wil je je conditie verbeteren? Of ga je alleen maar voor het uiterlijk? Wil je volgend jaar meedoen aan een wielerwedstrijd of een Ironman? Of heb je veel last van je gewrichten en is je balans totaal weg? Heb je altijd moeite gehad met afvallen en wil je nu echt eens een doorbraak forceren?……. Sluit de desbetreffende trainer bij jouw wensen aan?

Zoek een trainer die bij jou past
Ga een gesprek aan met een trainer en maak daar je wensen kenbaar. Wat is jouw gevoel bij die persoon. Vraagt hij door en denkt hij aan je veiligheid? Is het plan helder en is hij eerlijk over jouw doel en of het wel te halen is en in welke tijdsperiode? Is het jou volledig helder hoe er getraind gaat worden en in welke omgeving? Heeft hij of zij goede resultaten gehaald met andere mensen?

Let wel op:
Je gaat altijd samen ergens voor. Een goede trainer kan na een gesprek ook zomaar tegen jou zeggen dat hij het niet ziet zitten. Je gaat tenslotte wel een verbinding gedurende doorgaans een langere periode aan en als een trainer merkt dat de motivatie gemiddeld tot slecht is moet je niet raar opkijken als hij NEE aan je verkoopt. Het is tenslotte ook voor een groot deel jouw verantwoordelijkheid!

Schrijf eens voor jezelf uit waar je volgend jaar naartoe wil werken. Zoek daar vervolgens een trainer bij waar jij een goed gevoel bij hebt. En bedenk goed: Je kunt een trainer niet zomaar een zak met geld geven en resultaat afkopen. Zo werkt het helaas niet. Je zult doorgaans echt gefocust moeten zijn en je moet er echt voor willen gaan.

168

168-2

Het hiernavolgende kinderlijk eenvoudige rekensommetje is veel vaker gemaakt. Toch ga ik hem wederom toepassen, omdat het enorm je bewustzijn kan verruimen over hoeveel uur er in een week zitten en hoeveel je van die tijd eigenlijk daadwerkelijk besteedt aan het gezond houden van je lichaam door actief je lichaam te gebruiken.

In een week zitten 168 uur. Bij veel mensen schiet bewegen er vaak bij in omdat ze zeggen dat ze er te weinig tijd voor hebben. Laten we eens kijken hoeveel tijd er overblijft als alle primaire en levensonderhoudende taken zijn gedaan.

Slaap:
Laten we ervan uitgaan dat je 8 uur per nacht slaapt gedurende 7 dagen per week. 7 x 8= 56 dus houden we over: 112 uur.

Werk:
Je moet ook werken (ja helaas het is waar :)). We gaan even traditioneel uit van 40 uur. 112 – 40 = 72 uur over.

Boodschappen en koken:
Voor boodschappen en koken gaan we aan de hoge kant zitten: 12 uur per week. 72 – 12 = 60 uur.

Files c.q. reizen naar je werk:
Dit verschilt natuurlijk enorm per persoon maar laten we ervan uitgaan dat je hier 15 uur per week mee bezig bent. 60 – 15 = 45.

Kinderen:
Dit is voor veel mensen een grote. Zeker in een beginperiode word je tijd opgeslokt. Als we uitgaan van 4 uur per dag (dat je daadwerkelijk met je kind bezig bent), dan praten we over 28 uur per week. 45 – 28 = 17 uur.

Hobby’s, Tijd voor jezelf, Rust:
Iedereen heeft zo zijn momentjes nodig op wat voor manier dan ook. Laten we hier 10 uur per week voor uittrekken: 17 – 10 = 7 uur over.

Ik zit voor een aantal zaken natuurlijk aan de hoge of lage kant. Misschien werk je je wel de pleuris. Als je geen kinderen hebt, heb je zeeën van tijd over. Als je een keer in de week boodschappen doet of je vooral focust op korte/simpele gerechten dan ziet het plaatje er ook anders uit. Als je dichtbij je werk woont is die 15 uur misschien maar 3 uur. Sommige mensen hebben aan 6 uur slaap genoeg en misschien heb je wel helemaal geen hobby’s.

Ik weet niet hoe jouw week eruit ziet. Wat ik wel weet is dat zelfs de meest drukke mensen tijd overhouden door een beetje aan hun planning te werken. Hoe belangrijk is jouw lichaam voor je? Ben je jong en herstel je snel dan is het antwoord misschien ‘mwa het zal allemaal wel’. Maar of je nu jong of wat meer op leeftijd bent, veel mensen komen er vanzelf achter wat er gebeurd als je lichaam niets te doen heeft.

2 uur:
Ok, uitgaande van het bovenstaande plaatje hebben we 7 uur over. Stel nou dat ik je eens vertel dat je in twee uur per week zeer effectief kunt trainen (en ik vertel niks nieuws, kijk naar eerdere blogs die ik heb geschreven). Dat is toch mooi? Wat is nou twee uur per week? Toch helemaal niks eigenlijk. En je hoeft niet eens 3x per week naar de sportschool. Een training van een uur, een training van 40 minuten en een training van 20 minuten en je kunt je spieren lekker laten werken en werken aan je conditie!

Blijf in beweging en blijf zorgen voor je lichaam (en je hoeft het echt niet te overdrijven). Je zult je weer fitter en sterker voelen. Een gevoel van energie kan weer door je lichaam gaan stromen. Test eens uit wat voor jou werkt. Je lichaam zal je zeer dankbaar zijn.

Genieten en toch je doel bereiken

20161021_203657
Genieten en toch je doel bereiken

Denk je nog steeds dat je alles moet laten staan om af te vallen, fitter te worden, beter in je vel te zitten of een wat ijdeler doel….je sixpack te zien? De waarheid is dat dit helemaal niet nodig is en menigeen zijn doelen gewoon haalt terwijl ze gedurende de week genoeg genieten.

“Ik heb geen zin om de hele dag op salades te leven”. “Je moet er zoveel voor doen”. “Ik moet alle koolhydraten laten staan en ik hou van koolhydraten”. “Je moet toch de hele dag eiwitshakes en creatine gebruiken voor een optimaal resultaat?” Drink jij gewoon een biertje? …. maar je bent toch personal trainer?” Zomaar wat uitspraken c.q. overtuigingen die ik vaak voorbij hoor komen. En ergens snap ik het ook wel….er is gewoon teveel informatie. De één zegt dit en de ander zegt het tegenovergestelde.

En dan hier het goede nieuws…..
Als je een beetje discipline en controle hebt over je voeding en fitness dan valt er genoeg te genieten!! De vragen zijn: Wat werkt er voor jou? Waar voel jij je energiek en lekker bij? Met pen en papier ben je hier binnen een paar weken achter. Het kost even wat moeite, maar dat verschaft dan wel duidelijkheid voor een langere periode. Daarna is het een kwestie van finetunen (allergieën, reactie darmen, vermoeid of niet etc).

Als jij 70 à 80% van je voeding onder controle hebt (en daarmee bedoel ik geen saaie maar lekkere recepten), dan kun je het overige invullen zoals je wil. Ik zeg niet dat je de rest dan maar moet vullen met chips, koek, snoep, fastfood, drank en veel vet en suiker maar met een beetje discipline en handige methodes valt er genoeg te “cheaten” (wat dat dan ook is).

Ik zal een voorbeeld geven van mijn leefstijl van vorige week. Daar valt namelijk lekker over te twisten :):
Maandag: Naast mijn werk hard getraind. Na de training snel aangevuld met een banaan en daarna een lading chinees wat nog over was van het weekend (ik herstelde vrij snel).
Dinsdag: Beetje cardio. Normale dag gehad met redelijk wat brood en ’s avonds rijst.
Woensdag: Interval training met veel zweten en zeer hoge hartslag. Na de training perensap (uit een pak jaja) en vier oliebollen met poedersuiker (die gingen erin als ketellapper :)).
Donderdag: Hardlopen met cliënten, maar niet heel erg ver. Voeding: brood, pasta en veel groene groentes.
Vrijdag: Gemiddelde krachttraining: daarna fruitshake, mueslikoeken en chocoladepepernoten (heerlijk) en een uur daarna een gewone maaltijd met eieren en rijst.
Weekend: varieert uiteraard maar vaak: lunch of diner buiten de deur, biertje links en rechts of toastjes op de bank met een goeie film.

Hier staat natuurlijk niet alles. Ik eet 70 à 80% van mijn tijd veel groene groentes, vers fruit, rijst/brood/noodles/pasta, vlees/vis/kip en eieren en voeg veel verse kruiden toe. Maar zeker na een training kan ik wel wat gebruiken, en dat los je niet alleen maar op met broccoli en kip.

Bewustzijn op je voeding en fitness creëren kan je echt verder helpen bij het bereiken van je doel. Ook kunnen veel mensen je helpen als je er zelf niet uitkomt. Maar trek uiteindelijk je eigen plan. Als er ook maar iemand naar je toekomt met ‘je moet dit of dat want ik heb dat hier en daar gehoord en gelezen’ laat ik je dan een tip geven:
Loop heel hard weg….want daar val je nog vanaf ook :p.