168 | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

168

168-2

Het hiernavolgende kinderlijk eenvoudige rekensommetje is veel vaker gemaakt. Toch ga ik hem wederom toepassen, omdat het enorm je bewustzijn kan verruimen over hoeveel uur er in een week zitten en hoeveel je van die tijd eigenlijk daadwerkelijk besteedt aan het gezond houden van je lichaam door actief je lichaam te gebruiken.

In een week zitten 168 uur. Bij veel mensen schiet bewegen er vaak bij in omdat ze zeggen dat ze er te weinig tijd voor hebben. Laten we eens kijken hoeveel tijd er overblijft als alle primaire en levensonderhoudende taken zijn gedaan.

Slaap:
Laten we ervan uitgaan dat je 8 uur per nacht slaapt gedurende 7 dagen per week. 7 x 8= 56 dus houden we over: 112 uur.

Werk:
Je moet ook werken (ja helaas het is waar :)). We gaan even traditioneel uit van 40 uur. 112 – 40 = 72 uur over.

Boodschappen en koken:
Voor boodschappen en koken gaan we aan de hoge kant zitten: 12 uur per week. 72 – 12 = 60 uur.

Files c.q. reizen naar je werk:
Dit verschilt natuurlijk enorm per persoon maar laten we ervan uitgaan dat je hier 15 uur per week mee bezig bent. 60 – 15 = 45.

Kinderen:
Dit is voor veel mensen een grote. Zeker in een beginperiode word je tijd opgeslokt. Als we uitgaan van 4 uur per dag (dat je daadwerkelijk met je kind bezig bent), dan praten we over 28 uur per week. 45 – 28 = 17 uur.

Hobby’s, Tijd voor jezelf, Rust:
Iedereen heeft zo zijn momentjes nodig op wat voor manier dan ook. Laten we hier 10 uur per week voor uittrekken: 17 – 10 = 7 uur over.

Ik zit voor een aantal zaken natuurlijk aan de hoge of lage kant. Misschien werk je je wel de pleuris. Als je geen kinderen hebt, heb je zeeën van tijd over. Als je een keer in de week boodschappen doet of je vooral focust op korte/simpele gerechten dan ziet het plaatje er ook anders uit. Als je dichtbij je werk woont is die 15 uur misschien maar 3 uur. Sommige mensen hebben aan 6 uur slaap genoeg en misschien heb je wel helemaal geen hobby’s.

Ik weet niet hoe jouw week eruit ziet. Wat ik wel weet is dat zelfs de meest drukke mensen tijd overhouden door een beetje aan hun planning te werken. Hoe belangrijk is jouw lichaam voor je? Ben je jong en herstel je snel dan is het antwoord misschien ‘mwa het zal allemaal wel’. Maar of je nu jong of wat meer op leeftijd bent, veel mensen komen er vanzelf achter wat er gebeurd als je lichaam niets te doen heeft.

2 uur:
Ok, uitgaande van het bovenstaande plaatje hebben we 7 uur over. Stel nou dat ik je eens vertel dat je in twee uur per week zeer effectief kunt trainen (en ik vertel niks nieuws, kijk naar eerdere blogs die ik heb geschreven). Dat is toch mooi? Wat is nou twee uur per week? Toch helemaal niks eigenlijk. En je hoeft niet eens 3x per week naar de sportschool. Een training van een uur, een training van 40 minuten en een training van 20 minuten en je kunt je spieren lekker laten werken en werken aan je conditie!

Blijf in beweging en blijf zorgen voor je lichaam (en je hoeft het echt niet te overdrijven). Je zult je weer fitter en sterker voelen. Een gevoel van energie kan weer door je lichaam gaan stromen. Test eens uit wat voor jou werkt. Je lichaam zal je zeer dankbaar zijn.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *