Wat kun je als werkgever doen om je werknemers gezond en fit te houden? | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Wat kun je als werkgever doen om je werknemers gezond en fit te houden?

relax

Wat kun je als werkgever doen om je werknemers gezond en fit te houden?

Fitte en gezonde werknemers zijn cruciaal voor een organisatie. In de praktijk zie je dit echter nog wel eens misgaan. Ziekte, vermoeidheid, niet fit c.q. uit balans zijn is nog steeds aan de orde van de dag. Wat kun je als organisatie op het gebied van bewegen doen om een stap in de goede richting te zetten?

Werknemers hebben vaak weinig tijd. Veel mensen staan vroeg op en gaan rechtstreeks naar hun werk. Daarnaast hebben veel mensen nog een gezin, waar natuurlijk ook veel tijd in gaat zitten. De dag vliegt voorbij om vervolgens in de file, bus of trein weer huiswaarts te gaan. Daar wachten andere verplichtingen of andere bezigheden en sport of beweging schiet er dan vaak bij in. Weer een dag voorbij en veel mensen lopen op die manier achter de feiten aan. Ze hebben vaak het gevoel dat ze opgeslokt worden door de dag.

Werkgevers willen graag productieve, energieke en ook creatieve medewerkers die hard werken en hart voor de zaak hebben, ook nog goed in het team passen en optimaal meedraaien. Vaak hoor je van werkgevers wat de economische schade is door de vele files, het ziekteverzuim of erger: mensen met een burnout of mensen die definitief wegvallen door andere mentale/ fysieke problemen.

Een aantal grote bedrijven zijn zich inmiddels volledig bewust van het belang van balans en van bewegen en bieden hun werknemers al het één en ander aan. Ook ken ik een aantal ondernemers die hun personeel vrij laten in hun keuzes. Zolang de primaire taken gedaan worden en deadlines gehaald worden zijn ze vrij om hun eigen tijd in te delen. Ik zie in de praktijk dat er dan wel tijd vrij wordt gemaakt om te gaan bewegen.

Veel organisaties zijn daar echter nog niet op ingesteld. Van een aantal bedrijven kan ik mij goed voorstellen dat je je kunt afvragen wat het nut is van nog meer beweging. Dat geldt bijvoorbeeld voor ondernemingen waar al veel fysiek werk wordt verricht. Maar de grootste groep werknemers zit echter nog steeds op kantoor.

Wat kun je als organisatie doen om meer te gaan bewegen? Hierbij wat mogelijkheden:

  • Richt een ruimte in op kantoor waar mensen kunnen trainen. Je hebt maar een paar vierkante meter nodig en als je weet wat je moet doen, heb je niet veel of totaal geen apparatuur nodig.
  • Huur een trainer in om in de ochtend, tussen de middag of aan het einde van de middag te gaan sporten op kantoor of daarbuiten. Dit kan bijvoorbeeld ook een yogatrainer zijn. Is er een mogelijkheid om een douche in te bouwen op kantoor?
  • Is er een sportschool om de hoek waar je als bedrijf een deal mee kunt sluiten? Alle faciliteiten zijn daar vaak aanwezig.
  • Zit het kantoor vlakbij een grasveld, park of sportparkje? Doe er je voordeel mee! Als je geen trainer in wil huren ga dan op zoek naar een veilig trainingsschema waar iedereen wat mee kan.
  • Het is niet iedere keer nodig om een uur te sporten, uitgeput en volledig badend in het zweet je workout te eindigen. Wees creatief: wat kun je in 15/20 minuten doen? Dat kan heel basic zijn: push ups, squats, dippen, lunges, planken en wat core oefeningen als warming up en je bent er.

Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk zou het heel goed zijn als we weer een verplicht uurtje gymnastiek twee keer in de week met zijn allen op zouden pakken :p. Medewerkers worden of blijven daardoor fit, hebben minder last van pijntjes in de rug, schouders, nek etc. en voelen zich veel beter. Daarnaast zie je vaak dat mensen dan meer energie hebben en creatiever worden doordat ze in beweging zijn geweest.

Wetenschappelijk wordt steeds vaker aangetoond hoe belangrijk het is om de balans te zoeken. Er is tijd voor het werken met je hoofd, maar maak ook zeker tijd om je lichaam aan het werk te zetten. Veel problemen kunnen naar mijn mening op die manier voorkomen worden en zowel de werkgever als de werknemer hebben er profijt van.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *