The Green Happiness | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

The Green Happiness

green

The Green Happiness
Veel commotie deze week rondom The Green Happiness. Voor wie het nog niet kent: Merel en Tessa zijn anderhalf jaar geleden The Green Happiness gestart en helpen mensen door middel van een veganistisch/ plantaardig dieet (lifestyle) om o.a. af te vallen, zich lekkerder te voelen en om met meer energie de dag door te komen.

The Green Happiness krijgt nu veel bekendheid en door bepaalde uitspraken, maar ook door het dieet zelf is er veel kritiek. Kritiek is er vaak in deze branche, maar het komt nu echter van alle kanten: wetenschappers, diëtisten, foodies en health coaches…. iedereen heeft een mening en bemoeid zich ermee.

Alhoewel ik gelachen heb om Arjen Lubach zijn er nu ook mensen die de dames compleet afbranden en de grond instampen. Hoge bomen mogen dan veel wind vangen, maar dit is wel weer typisch Nederland naar mijn mening. Kritiek leveren, een gezonde discussie, humor en een stukje nuchterheid zijn altijd meer dan welkom (en in dit geval ook wel een beetje logisch). Maar gelijk de koppen eraf hakken als ze boven het veld uitsteken is zeker niet altijd terecht. De dames doen namelijk ook goeie dingen.

Online blijkt dat de resultaten met The Green Happiness verschillen, maar er is een grote groep die mooie dingen ervaren: afvallen, je fitter voelen, meer energie over de hele dag, darmen die rustiger zijn, een betere huid etc. Iets wat heel veel mensen graag willen!

De wetenschappelijke kant is belangrijk en ook dat beseffen ze bij The Green Happiness. Ze hebben zeker research gedaan en het klopt inderdaad dat ze hun theorieën onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek. Maar daar gaat het ook mis. Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken, die zeker niet altijd dezelfde resultaten laten zien. Ze kunnen elkaar zelfs tegenspreken. Neem alleen alle onderzoeken naar koffie. Je ziet letterlijk door de bonen het bos niet meer :).

Daarnaast moet je beseffen dat ook bepaalde wetenschappers gekleurd zijn. Ze kunnen bepaalde belangen hebben of zijn in dienst van een groot bedrijf. En daar hebben de aandeelhouders het voor een groot deel voor het zeggen! Op die momenten moet je dus extra op je hoede zijn. Zelfs bij onafhankelijke wetenschappers moet je altijd zelf na blijven denken. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf Martijn Katan aardig hoog zitten, maar ik ben het niet eens met zijn mening over melk.

Verder ben ik van mening dat de dames deels zelf een beetje debet zijn aan dit verhaal. Ik ben overtuigd van hun goede bedoelingen, maar met bepaalde uitspraken begeven ze zich op glad ijs. En dat is denk ik dan ook de hoofdreden dat ze nu zoveel over zich heen krijgen. Er is zoveel commotie omdat het echt over de inhoud gaat. Je kunt niet iedereen zomaar op dit dieet zetten om vervolgens te constateren dat iedereen er nu echt achter komt hoe je moet eten en vervolgens happy is. Zo simpel is het helaas niet.

Op deze manier ga je voorbij aan vele andere oplossingen, voedingspatronen en manieren van eten. Neem bijvoorbeeld de Chinese geneeskunde. Deze bestaat al veel langer dan de reguliere geneeskunde en heeft mensen over de hele wereld geholpen met o.a. darmproblemen, het altijd koud hebben, vermoeidheid, hoofdpijn, energie in zijn algemeenheid maar bijvoorbeeld ook met vruchtbaarheidsproblemen. Beweren dat veel grotendeels dan op te lossen is met veganisme is eigenlijk ook een klap in het gezicht van deze mensen.

Qua voeding gaat er veel mis in Nederland. Daarom is er nu zoveel aandacht voor en dat is alleen maar goed. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de voordelen van een meer plantaardig dieet. In landen als Sri Lanka en Ethiopië leven de mensen soms wel 200 dagen per jaar vegetarisch. Bepaalde ziektes komen in die landen veel minder voor. Dat is naar mijn mening iets waar wij veel van kunnen leren. Maar ook in die landen eten ze nog steeds vlees (iets wat al duizenden jaren over de hele wereld gedaan wordt door zowel dier als mens).

Zoals ik in een eerder blog ook schreef is een open geest houden belangrijk. Je kunt simpelweg niet iedereen over één kam scheren. Als je bijvoorbeeld niet tegen bonen kan, je houdt niet van soja (over soja zijn trouwens ook veel tegenstrijdige resultaten te vinden) of vleesvervangers en teveel koolhydraten vallen ook niet goed, dan heb je een probleem als veganist en worden de gerechten wel heel éénzijdig. Daarnaast kun je je dan inderdaad afvragen of je genoeg binnenkrijgt. Supplementen kunnen namelijk niet altijd alles oplossen c.q. aanvullen. Zelfs David Wolfe (al 20 jaar veganist) is hier bijvoorbeeld deels op teruggekomen. Ook de Dalai Lama (vegetariër) heeft uitgesproken dat als iemand zich slap voelt hij/zij gewoon wat vlees moet eten.

Atkins, Sonja Bakker, Montignac en nu de veganisten. Ik ben er van overtuigd dat ze de mensen (en dieren) willen of wilden helpen. Maar het is niet de oplossing voor alles. Zo zit het naar mijn mening gewoonweg niet in elkaar. Mijn opa is een vleeseter en is bijna 100 en Steve Jobs was veganist en is 50 geworden. En zo zijn er nog een miljoen voorbeelden. Je kunt niet alles met een dieet oplossen, was het maar zo simpel.

Terug naar de dames
Ik heb jullie nog nooit ontmoet, maar ik volg jullie wel. Ik vind een aantal van jullie recepten lekker (mijn vriendin kookt regelmatig uit jullie boek) en ik denk dat een hoop mensen er veel van kunnen leren. Ook hebben jullie een punt dat meer plantaardig eten goed is voor velen en dat die verandering veel voordelen kent. Ik zou jullie echter willen adviseren om voorzichtig te zijn met bepaalde uitspraken. Blijf, zoals jullie op jullie website vermelden, inspireren en niet (deels ongefundeerd) beweren. Niet alleen voor jezelf maar ook ten opzichte van andere methodes en stromingen waar velen zich ook goed bij voelen.

The Green Happiness is niks nieuws. Onder de radar zijn veel mensen al jaren bezig om de voordelen van een meer plantaardige manier van eten te promoten (zelfs Arnold Schwarzenegger promoot nu een plantaardige levensstijl!). In Amerika is het nu echt een hype aan het worden. En dat is nu precies het probleem. Je moet niet zomaar alles klakkeloos kopiëren. Schrijf het eens voor jezelf op. Waar voel jij je goed bij en waar niet en hou altijd zelf de teugels in handen!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *