15 geneeskrachtige voedingsmiddelen uit de supermarkt | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

15 geneeskrachtige voedingsmiddelen uit de supermarkt

geneeskracht

15 geneeskrachtige voedingsmiddelen uit de supermarkt

Onderstaand 15 planten/groenten/vruchten/zaden waar we eigenlijk allemaal wel eens van gehoord hebben en die gewoon in de supermarkt te krijgen zijn. Wat is de geneeskrachtige werking en hoe kun je ze toepassen? Er zijn zoveel mogelijkheden op dit gebied. Dit is een eerste selectie van producten die je zo in je winkelwagentje gooit. Let op: gevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen komen zeer veel voor. Weet je dit van jezelf of ben je bijvoorbeeld zwanger raadpleeg dan altijd eerst een deskundige!

Ui
Uien remmen ontstekingen en zorgen ervoor dat wonden sneller genezen. De vitamine C in uien verbetert de weerstand. In de praktijk: fijnsnijden, kort bakken en door een gerecht of pers er eens sap van.

Dille
Dille kan helpen bij buikpijn en darmkrampen. In de praktijk: standaard dille door een gerecht of zet eens dillethee.

Mierikswortel
Zorgt voor een betere doorbloeding en vitamine C versterkt de weerstand. In de praktijk: door een smoothie.

Asperge
De stoffen in een asperge stimuleren de nieren. In de praktijk: stoom asperges eens 5 minuten en grill ze daarna kort.

Mosterd
Kan zorgen voor een betere doorbloeding en werkt huid reinigend. In de praktijk: mosterd kun je uiteraard los eten, maar ook verwerken in een gerecht.

Witte kool (koolsoorten)
In witte kool zit vooral de vitamines C en B en heeft een positieve invloed op de huid. Het kan ook helpen tegen maagzweren. In de praktijk: smoothie, bij een gerecht, koolsap.

Kaneel
Heeft een positieve werking op het maag-darmkanaal en is immuun versterkend. In de praktijk: maak thee van kaneel, toevoegen aan appeltaart of pannenkoek, door een smoothie of door je havermout ontbijt.

Citroen (of limoen)
De vitamine C in citroen versterkt de weerstand van het lichaam en helpt bij verkoudheid en griep. In de praktijk: bij het opstaan in een glas lauw water of in combinatie met gember als thee.

Wortel
Bevat vitamine A, B1, B2 en C. Het versterkt je systeem en laat wonden sneller genezen. In de praktijk: eet ze rauw, maak er in combinatie met een andere vrucht sap van.

Knoflook
Bevordert de spijsvertering, kan helpen bij kramp en heeft een gunstige werking op de bloedvaten en de bloeddruk. In de praktijk: voor een sollicitatiegesprek of een eerste date (geintje), rauw, kort bakken in de pan. Ook bestaat er knoflookolie.

Lavendel
Heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel en zou voor een diepere slaap kunnen zorgen. Verder zou het helpen bij: stress, hartkloppingen en hoofdpijn. In de praktijk: thee, naast je bed of in het hoofdkussen.

Kamille
Ontstekingsremmende eigenschappen. Helpt o.a. tegen: acné, maagklachten, misselijkheid en slecht helende wonden. In de praktijk: kamille thee, uitwendig: olie of crème.

Basilicum
Zweetafdrijvend. Positieve werking op de spijsvertering. In de praktijk: door een salade, thee, in een gerecht.

Rozemarijn
Bevordert een goede doorbloeding, heeft een ontspannende werking en kan helpen bij darmstoornissen. In de praktijk: zet thee van verse rozemarijnblaadjes (kan in combinatie met oregano), hak zeer fijn door een gerecht.

Gember
Helpt tegen verkoudheid, verlaagt de bloeddruk en verbetert de cholesterolspiegel. In de praktijk: door een smoothie, thee, gemberwater.

Zoals gezegd zijn de mogelijkheden eindeloos, maar je moet ergens beginnen en het moet ook een beetje praktisch zijn. Start eens met deze lijst en experimenteer.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *