Crossfout | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Crossfout

Crossfout

Crossfout

Crossfit….zorgt het voor de ultieme fitheid en geeft het je energie of breekt het je af en raak je uitgeput?

Ik vind het persoonlijk mooi om naar de Crossfit games te kijken. Mannen en vrouwen die snoeihard trainen en tot het uiterste gaan om op verschillende onderdelen in een wedstrijd hun fysieke en mentale grenzen te testen met anderen. De atleten zien er bijna allemaal afgetraind uit en hoe zwaar een training of wedstrijd ook is geweest…als de pijn weg is, willen ze morgen weer.

Crossfit heeft voor verandering gezorgd in de fitnesswereld. Het heeft kracht ultiem gecombineerd met atletiek, gymnastiek en cardio. Het heeft ervoor gezorgd dat je je lichaam niet éénzijdig ontwikkeld, zodat het bijvoorbeeld niet alleen maar om pompen voor spieren gaat. Fit zijn en iets met al die spieren en kracht kunnen is namelijk net zo belangrijk. Crossfit werkt: het is snel, het daagt je uit, het wedstrijdelement zorgt voor motivatie en je wordt er fitter en sterker van.

Als Crossfit dan al die positieve eigenschappen heeft waarom is de titel van dit blog dan Crossfout?

Crossfit heeft namelijk ook een donkere kant: enorme blessures, uitputting en vermoeidheid (zowel fysiek als mentaal), lachwekkende situaties door het niet beheersen van techniek, overtraining, spieren die veel te strak staan, teveel pijn door onvoldoende herstel en het gevoel hebben dat je honderd keer per week moet trainen en dan ook nog eens tot het gaatje moet gaan.

Jezelf uitdagen en de grenzen opzoeken is iets wat mij persoonlijk erg aanspreekt. Stap voor stap beter worden en tegelijkertijd genieten van bewegen c.q. je sport staat bij mij hoog in het vaandel. Maar er is een dunne lijn tussen je grenzen opzoeken en daar af en toe overheen gaan, en veel te ver gaan. Daar meer bewustzijn op creëren kan het verschil zijn tussen genieten van je sport, meer energie krijgen en je lekker voelen of totale uitputting, fysieke/mentale problemen en nergens meer zin in hebben.

Overtraining bestaat wel degelijk!
Dat zie je regelmatig bij verschillende atleten terug. Het klopt dat als je slim traint en goed herstelt je heel ver kan gaan in welke vorm van sport dan ook. Maar hier hebben we gelijk de spijker op zijn kop: de meeste mensen herstellen niet goed met alle gevolgen van dien.

Wat is nu de conclusie?

Ik heb niks tegen crossfit. Het heeft veel positiefs gebracht. Maar je hoeft niet altijd tot het gaatje te gaan om beter te worden. Dat is naar mijn mening het grote nadeel van Crossfit. Je zult om beter te worden in Crossfit absoluut bepaalde stappen moeten zetten en fysiek en mentaal de pijn op moeten zoeken, wennen aan die pijn en dwars door die pijn heen moeten. Je moet je grenzen verkennen en daar soms dik overheen gaan. Wees echter zeer alert. Trap op de rem als je lichaam dit aangeeft. Er is een groot verschil tussen op een gezonde manier trainen en genieten van de sport en veel te ver gaan.

Hierbij een aantal oplossingen:

  • Zorg ervoor dat de techniek van de oefeningen goed is: techniek is alles;
  • Zoek de grenzen op maar bepaal zelf wanneer je dit doet: dit kan 1x in de week zijn, maar voor sommigen is dit 1x in de twee weken of zelf eens per maand!;
  • Train meerdere keren per maand op 80 of 90% van je kunnen en geniet van je sport;
  • Ga regelmatig terug naar de basis: test jezelf en laat het daarbij;
  • Breng in kaart welke oefeningen je in de problemen brengen en zoek uit hoe dit kan: span je je buik niet aan? Gebruik je je rug teveel? Staan je spieren te strak? Moet je meer aan flexibiliteit doen? Etc etc;
  • Zorg voor een alternatieve workout voor als je geen zin hebt in het zware werk: iets doen is dan altijd nog beter dan niets doen;
  • Zorg dat je goed herstelt: hoe beter je herstelt hoe vaker je de grens weer op kunt zoeken.

Geniet van alle positieve eigenschappen van Crossfit en als je weet wat je doet kun je zeker hard werken en zwaar trainen. Topatleten die weten wat ze doen, hun lichaam goed kennen en goed herstellen kunnen heel ver gaan. Maar wees ten alle tijde op je hoede: Overtraining bestaat wel degelijk naar mijn mening. Kies vaker de middenweg zodat Crossfit je niet alleen maar afbrand, maar je ook blijft genieten van je sport.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *