10 tips voor bewegen en afvallen na je zwangerschap | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

10 tips voor bewegen en afvallen na je zwangerschap

zwanger

10 tips voor bewegen en afvallen na je zwangerschap

Je lijf heeft tijdens een zwangerschap veel te verduren gehad. Je bent waarschijnlijk aangekomen en voelt je minder fit dan je was voor je zwangerschap. Je bent na je bevalling ook even wat dikker en minder in vorm. Daarnaast geven veel vrouwen borstvoeding en dat verandert je lijf ook. Als je weer wil beginnen met bewegen en tegelijkertijd ook wil afvallen, is voorzichtig zijn en langzaam weer opbouwen het beste advies. Hierbij 10 tips die je helpen terug in vorm te komen.

Geduld
Vergeet eventjes super snel in shape en het mooie lichaam van een model die binnen no time weer de oude is na een zwangerschap. Je lichaam moet herstellen en dat heeft tijd nodig. Meer tijd nemen zorgt voor een veel stabielere basis. Accepteer de huidige situatie en bouw het rustig op.

Focus op bewegen
Zet het woord sporten even overboord en denk in termen van bewegen. Intensief sporten kan altijd later weer. Er gaat misschien wat meer tijd inzitten, maar het teruggaan naar basisbewegingen en houdingen is voor iedereen aan te raden. Zeker na een zwangerschap zal dit je o.a. helpen jouw spieren weer op de juiste en natuurlijke manier aan te spannen en te gebruiken.

Stop met diëten
Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling heb je je energie nodig. Je zult weer op kracht moeten komen door de nodige vitamines, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten. Gelijk na je zwangerschap alle koolhydraten eruit gooien of je focussen op de allernieuwste dieethype kun je beter even laten. Los van het feit dat de meeste diëten niet werken, is het na je zwangerschap naar mijn mening een absolute no go. Focussen op een gezonde levensstijl met minder bewerkte en pure producten is al heel wat in deze periode!

Wandelen, Fietsen, zwemmen
Binnen de twee maanden van je eerste herstel na je bevalling is nietsdoen voor velen geen optie. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn vormen van bewegen die je rustig kunt opbouwen en veilig kunt doen. Ga eerst eens een blokje om en bouw dat langzaam uit. Let op: als je hechtingen of complicaties hebt is het beter te wachten met fietsen en zwemmen.

Vermijd explosieve oefeningen en bewegingen
Het allerlaatste wat je wil, is verzakkingen doordat je te snel weer bent begonnen met springen, hardlopen of erger: bootcamp en fast in shape achtige trainingen. Het eerste herstel na een bevalling is ongeveer twee maanden. Daarna duurt het gemiddeld nog zo’n zes tot negen maanden voordat je volledig hersteld bent. Wees dus zeer op je hoede voor bewegingen en oefeningen waar explosiviteit of veel schokbelasting bij komt kijken.

Doe bekkenbodem en rompstabiliteitsoefeningen
Als je weer gaat bewegen is je focussen op stabiliteitsoefeningen sowieso een slim idee. Met weinig beweging in de gewrichten kun je op deze manier rustig opbouwen. Maar ook stabiliteitsoefeningen kunnen heftig zijn. Wees dus scherp op welke oefeningen je selecteert en voer ze gecontroleerd en rustig uit. Als een oefening niet goed voelt of je twijfelt…stop dan gelijk!

Wat was de situatie voor de zwangerschap?
Als je heel sportief was voor je zwangerschap zal je lichaam na een zwangerschap waarschijnlijk anders reageren dan iemand die al jaren niks aan sport gedaan heeft en dit na de zwangerschap weer op wil pakken. Voorzichtig starten is dan pure noodzaak. Ben je hier goed bewust van en wees realistisch.

Pas op met tillen
Ik doel hierbij niet alleen op krachtoefeningen (die je naar mijn mening geheel moet vermijden tijdens de eerste twee maanden), maar ook huishoudelijke klussen zoals: stofzuigen, dweilen en de was. Onbewust kun je dan toch te zwaar bezig zijn.

Wat vertelt je lichaam jou?
De één is de ander niet. Voor het eerste herstel kan dan globaal twee maanden staan, maar dan nog heb je met de individuele situatie te maken. De ene bevalling is nu eenmaal heftiger dan de andere en misschien heb je wel gewoon meer tijd nodig. Wees je dus altijd bewust van jouw situatie. Anderen kunnen het nog zo goed met je voor hebben, het beter weten of zelfs veel ervaring hebben op dit gebied, maar jijzelf voelt dit altijd nog het allerbeste aan.

Drink veel water
Water zorgt voor afvoer van afvalstoffen. Daarnaast geeft het je stofwisseling een enorme stimulans. Water gaat je dus helpen bij het afvalproces. Blijf dus voldoende drinken.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *