Een club sandwich analyse | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Een club sandwich analyse

club sandwich

Een Club Sandwich analyse

Als je mij wakker maakt voor een club sandwich zul je eerder een glimlach op mijn gezicht zien dan dat ik met kussens zal lopen smijten. Afgelopen week zat ik bij een lunchtentje op de Albert Cuypmarkt en toen ik een blik wierp op de menukaart was de keuze snel gemaakt. Er stond namelijk een Super Club Sandwich op. Kijk daar word ik nou gelijk vrolijk van…heerlijk! Ik hou van een club sandwich. Een goede club sandwich is voor mij een smaaksensatie. Alleen het woord al. Het doet me denken aan…….ach nou ja…laat maar :).

Maar wat zit er allemaal in en op zo’n club sandwich? Je hebt hier uiteraard vele varianten van, maar die van mij was dit keer zeer uitgebreid. Mijn sandwich had de volgende ingrediënten: Wit brood, Mayo, Bacon, Ham, Kip, Kaas, Ei, Sla, Tomaat en een Uitje. Lekker man! Maar is dit wel gezond en past dit allemaal in een gezond voedingspatroon? Laten we eens kijken welke kanten je allemaal op kunt met de club sandwich.

Alles bij elkaar
Volgens sommige diëten is de club sandwich een doodzonde. Brood combineren met eiwitten is fout. Mayo is slecht. Van bacon, ham, kip, kaas en ei bij elkaar vraag je om problemen met je hart. Ja, zelfs een tomaat combineren met één van de andere ingrediënten zou al niet kunnen. Anderen zeggen weer dat het prima kan. Dat je maag een wasmachine is en dat je darmen alle voedingsstoffen die het nodig heeft uit de sandwich zal halen en de rest af zal voeren.

Ham, Kip, Kaas, Ei en Bacon
Mensen die van vlees houden en aanhangers van de oermens zijn meestal van mening dat we al miljoenen jaren leven van de jacht en dat dierlijke eiwitten goed voor je zijn. Vegetariërs en veganisten walgen van dit idee. Sommigen vinden dat de mens niet geboren is om vlees te eten en velen vinden dat een plantaardig dieet veel problemen op zal lossen.

Brood
Tegenstanders van brood zijn er in overvloed. En van witbrood helemaal. Witbrood zou ontdaan zijn van al zijn vezels c.q. voedingswaarde en je zou er dik van worden. In Italië, Marokko en Griekenland wordt al jaren witbrood gegeten. Dit is geen enkel probleem. Het maakt onderdeel uit van de cultuur en van veel recepten. Sommigen beweren zelfs dat het makkelijker te verteren is dan ander brood.

Mayonaise
De ene arts zegt dat het met mate geen kwaad kan en de ander heeft het in de top 5 staan van meest verschrikkelijke voedingsmiddelen die je tot je kunt nemen.

Sla, tomaat en ui
Over het algemeen is iedereen het er wel over eens dat sla, tomaat en uien gezond voor je zijn. Toch zijn ook hier de meningen verdeeld. Is het bespoten? Ui zou net als knoflook negatieve emoties kunnen versterken. Tomaat hoort tot de categorie nachtschade en ga zo maar door.

Wat is hier nu de conclusie van?
Zoveel mensen, zoveel meningen. Als je op sommige discussiefora kijkt op het internet zie je heel wat pittige meningen voorbij komen. Zeker in deze tijd waar Bio en Groenvoer de sleutelwoorden lijken. Wat mijn mening is? Ik vind dat beslissen voor een ander wat iemand wel of niet zou moeten eten neigt naar narcisme. Ik probeer altijd tijdens een analyse met iemand mee te denken. Ik heb dan zeker tips en adviezen, maar die moeten ook bij de persoon passen en het moet ook een beetje in te passen zijn in de dagelijkse praktijk. Het is goed dat er veel aandacht is voor gezond eten en een goed voedingspatroon. Maar je kunt ook doorslaan. Relax. Laat andere mensen in hun waarde. Kijk naar wat goed valt en wat niet. Je lichaam zal dat meestal namelijk snel aangegeven. Voel je je moe of opgewekt? Geeft het je energie of niet? Heb je een gigantische brooddip of heb je gewoon teveel gegeten?

Zo makkelijk is het dus allemaal niet en het is zeer individueel. Wat voor Jan werkt, kan voor Klaas een hoop gedoe geven. Luister goed naar je lichaam. Noteer eens wat je allemaal eet en drinkt en hoe je je daarna voelt. Waarschijnlijk kun je dan zelf al hele mooie stappen zetten. Voeg eens een gezonde shake toe aan je dagelijkse menu en kijk eens hoe je daarop reageert. En kom je er alsnog niet uit? Dan kan een diëtist of coach je altijd verder helpen. En last but not least…..geniet van je sandwich!

1 Comment

  1. Elle | 12 februari 2016 at 20:37
     

    Wat een verademing. Ben zelf ook van mening dat elk lichaam anders is. En soms zijn koolhydraten gewoon te lekker. Officieel mag ik geen alcohol, geen cafeïne, geen koolzuurhoudende dranken (vanwege osteoporose). Daar gaat mijn champagne ontbijt 🙁 Maar leven en genieten is ook belangrijk en heilzaam. Heb ik gezondigd? Ach, dan balanceer ik dat wel weer uit met een zonnebankje (vitamine D) en extra glas melk of portie broccoli (calcium). Als je maar bewust bent van je keuzes.

    Waar ik wakker gemaakt voor kan worden? Sushi en champagne. Echt. Als ik ooit op een onbewoond eiland zou stranden, at ik de vissen rauw en had ik mijn privé wijngaard.

    Reply

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *