10x strakker de zomer in | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

10x strakker de zomer in

surf

10x strakker de zomer in

Je zou het niet zeggen als je naar buiten kijkt, maar de zomer komt er toch echt aan. Wat kun je doen om wat overtollige kilo’s kwijt te raken? Hieronder volgen 5 fitness- en 5 voedingstips die je snel toe kunt passen. De kans op blessures is bij sommige tips zeker aanwezig. Bouw bijvoorbeeld eerst eens aan je hardloop conditie voordat je met sprinten begint.

Sprinten
Sprinten is goed voor het hart, je wordt er sterker van, het is perfect om te werken aan je uithoudingsvermogen, je ontwikkeld spiermassa en het is ideaal om snel opgeslagen lichaamsvet te verbranden. Brug, duin of heuvel sprinten zijn ideaal maar op vlak terrein sprinten kan natuurlijk ook. Een goeie warming up is een MUST….zeker als je alleen maar sprint die dag.

Afwisselen koolhydraten
Door de ene dag wat meer koolhydraten te eten dan de andere breng je je lichaam een beetje in verwarring  Een gevolg is vaak dat er meer lichaamsvet verbrand wordt. Zonder teveel in detail te treden, probeer dit eens: eet bijvoorbeeld op dagen dat je meer beweegt wat meer koolhydraten en op andere dagen wat minder en noteer eens wat het met je lichaam doet.

Touwtje springen
Waarom zijn vechtsporters vaak zo afgetraind? Een springtouw is één van die hulpmiddelen. Koop een springtouw en spring waar je maar wil. Je hebt niet meer dan een paar vierkante meter nodig (en relaxte buren als je in een gehorig appartement woont :)) en als je rustig begint is een warming up overbodig. Zorg wel voor een goed springtouw die makkelijk draait. Het zal je een hoop frustratie besparen.

Suikers minderen
Kijk eens scherp naar de hoeveelheid geraffineerde suikers je op een dag binnenkrijgt. In welke vorm dan ook: taart, koek, snoep, pakken sap, ontbijtkoek…wat dan ook. Het kan zomaar zijn dat je een paar kilo kwijtraakt door hier eens naar te kijken.

Cardio Interval training
Cardio saai? Dat verandert vaak als het een uitdaging wordt. Kies de vorm van cardio die jij leuk vindt (lichaamsgewicht of een apparaat) en start een interval. De mogelijkheden zijn eindeloos: hardlopen: start met 50 meter lopen en 50 meter joggen, roeien: gedurende 10 minuten: 30 seconden hard roeien/30 seconden rustiger, crosstrainer: 20 seconden werk, 10 seconden rust etc.

Bewerkte producten minimaliseren
Start de komende maand eens met 70 a 80% zo puur mogelijk eten en de rest laat je vrij c.q. open. Ga eens naar de supermarkt en stel jezelf de vraag: wat als ik alleen kan kiezen uit producten die niet of minimaal bewerkt zijn, wat blijft er dan over? Je zult verbaast staan te kijken als je zomaar 2 kilo afvalt met alleen deze methode.

Circuit krachttraining
Heb je een hekel aan cardio om vet te verbranden? Goed nieuws als je wel van krachttraining houdt. Zet de oefeningen die je wil doen op een rij en voer ze zo snel mogelijk uit (met geen of minimale rust ertussen). Blijf flexibel…. als je echt niet meer door kunt pak je je rust. Door weinig tot geen rust te nemen ben je aan het “overloaden” en worden jouw reserves enorm aangesproken

Vasten
Ik verwijs hierbij naar mijn eerdere blog over vasten. Ook in je vastenperiode heeft je lichaam energie nodig en zal hiervoor de reserves aan moeten spreken. Vasten is niet altijd makkelijk, maar is misschien wel één van de weinige shortcuts die je kunt nemen. Let op: ik heb het hier niet over uithongeren of crash diëten!!!

Bewegen voor je ontbijt
Ook hier zit je in je vastenperiode. Als je dan ook nog eens in actie komt, zit je dubbel in je vetverbranding. Start bijvoorbeeld eens met 5 à 10 minuten jumping jacks voor je ontbijt. Deze methode kan je een enorme boost geven.

Genoeg water drinken
Waarom meer water drinken? Je verbrandt meer vet omdat je stofwisseling sneller werkt, afvalstoffen worden sneller afgevoerd, water zorgt ervoor dat je hongergevoel minder wordt en water bevat geen calorieën. Bedenk goed dat je uit je voeding globaal al 1 liter water haalt. Drink je daarnaast ’s morgens en ’s middags een litertje dan zit je al op 3 liter. Hoeveel water je nodig hebt verschilt per persoon!

Met bovenstaande methodes kun je enorm je voordeel doen. Het combineren van deze methodes is natuurlijk helemaal fantastisch. Heb je last van je knie/rug/heup of heb je zwaar overgewicht bijvoorbeeld, dan zijn sprinten en touwtje springen misschien niet zo handig. Schakel hulp in van een personal trainer als je er zelf niet uitkomt.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *