Drinken en eten: een voorbeeld | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Drinken en eten: een voorbeeld

Eten en drinken

Drinken en eten: een voorbeeld uit de praktijk

Door het drinken van water, sappen of bijvoorbeeld melkproducten tijdens het eten kun je in de problemen komen. Mijn ervaring met een aantal cliënten is dat er behoorlijk wat klachten kunnen ontstaan door op het verkeerde moment te drinken of teveel te drinken. Niet iedereen heeft hier echter last van. Hierbij een voorbeeld uit de praktijk en hoe je dit oplost.

Een cliënt gaf tijdens een intakegesprek aan veel last te hebben van haar darmen. Ze had haar voeding voor een groot deel onder controle en leefde naar haar mening behoorlijk gezond. Toch had ze erg veel last van haar darmen. En dan met name na een maaltijd. Ze had haar voedingspatroon al goed geanalyseerd en toch bleven de klachten aanhouden. Ze vroeg zich af of ik daar iets van wist.

Ik begon vragen te stellen en al snel kwamen we erachter dat ze behoorlijk veel dronk tijdens en na een maaltijd. Ik heb inmiddels aardig wat gelezen over de werking van de maag en de darmen dus ik heb haar aangeraden eens te proberen zoveel mogelijk te stoppen met sapjes, water of melkgerelateerde producten tijdens de maaltijd. Wellicht dat dit haar zou kunnen helpen.

Een paar weken later hebben we de balans opnieuw opgemaakt en de problemen met de darmen waren voor 90% opgelost. Ze voelde zich veel beter nu ze voor de maaltijd wat dronk en na de maaltijd de maag even de tijd gaf om de maaltijd te verwerken. Een wijntje tijdens het eten bleek geen enkel probleem.

Nu ben ik geen arts of diëtist,  maar ik weet wel het e.e.a. van het maag-darmstelsel. Als ik persoonlijk veel drink tijdens of na de maaltijd kan ik er vergif op innemen dat het misgaat. En als dat niet direct is, dan is dat wel de volgende dag. Ook ik heb dit opgelost door te drinken voor een maaltijd en daarna een uur tot twee uur te wachten met drinken.

De meningen onder artsen zijn nogal uiteenlopend, en dus zul je bij jezelf te rade moeten gaan hoe dit voor jou is. Het kan zomaar zijn dat een wijntje en een beetje water tijdens het eten prima gaat omdat je veel minder snel drinkt en  de ph waarde in de maag daardoor op het juiste niveau blijft. En het kan dus ook zo zijn dat jouw maag-darmstelsel enorm van slag raakt doordat je de maaltijd te snel wegspoelt, waardoor onverteerd voedsel in de dunne darm terecht komt met diarree als gevolg.

Pijn in je darmen kan natuurlijk veel oorzaken hebben. Maar mocht je tijdens of na een maaltijd steeds last hebben van je darmen en je hebt een vermoeden dat het aan drinken tijdens de maaltijd ligt, probeer dan eens deze methode: drink tien tot vijftien minuten voor een maaltijd en wacht na de maaltijd één tot twee uur met drinken. Het kan dan zomaar zijn dat jouw darmklachten waarvan jij dacht dat ze definitief waren helemaal niet zo definitief zijn.

2 Comments

 1. Anke Sophie | 27 mei 2016 at 12:03
   

  Mooi en duidelijk geschreven stuk Bram. Zeker de moeite waard om te proberen lijkt mij. En wat fijn dat wijn doorgaans geen problemen geeft 😉

  Reply
  • Bram Westhof | 3 juni 2016 at 09:24
    

   Bedankt Anke! Ja ik zie in de praktijk vaak dat het een hoop onrust wegneemt. Zeker de moeite waard!

   Reply

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *