Een super simpele manier om te starten met detoxen | Bram Westhof | Personal trainer Amsterdam

Een super simpele manier om te starten met detoxen

smoothie

Een super simpele manier om te starten met detoxen

Je lichaam ontgiften bestaat al eeuwen. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om te ontgiften eindeloos. Je kunt een dag, een week of zelfs een maand detoxen. Ook kun je op een detox vakantie gaan.

Detoxen is heel simpel gezegd het afvoeren van gifstoffen door je lever te ondersteunen, je darmen op te schonen en het toevoegen van extra vitamines en mineralen. In de huidige tijd waar we met veel stoffen in aanraking komen is naar mijn mening detoxen een prima idee.

Velen voelen zich als herboren na een periode van ontgifting. Vaak hoor je terug dat mensen meer energie hebben, zich fitter voelen, afgevallen zijn, een betere huid hebben, zich als herboren voelen en meer focus hebben dan voor de detox. Ook kan ontgiften een mooie stap zijn als je weer wil beginnen met bewegen en bewuster en gezonder wil gaan leven.

Detoxen is niet voor iedereen geschikt en iedereen op hetzelfde detoxdieet zetten zou ik persoonlijk dan ook sterk afraden. Niet iedereen reageert namelijk even goed op dezelfde manieren van detoxen. Als je ziek bent is het wijzer eerst advies in te winnen voor je gaat ontgiften.

Het ontgiften van het lichaam kan allerlei bijwerkingen hebben waar je rekening mee moet houden: vermoeidheid, gebrek aan focus, veel op het toilet zitten door het afvoeren van afvalstoffen, hoofdpijn, geïrriteerdheid, uit je mond ruiken, en gedurende een paar dagen minder zin hebben om iets te ondernemen. Dit is dus wel belangrijk om te weten als je een druk leven hebt en je besluit zomaar even dat het tijd is om het roer om te gooien en te gaan ontgiften.

Hierbij de supersimpele manier om te starten met de ontgifting van je lichaam:

Focus je op fruit c.q. smoothies in de ochtend, verminder koffiegebruik en drink veel water!

Over koffie is veel geschreven. Ik zal daar in een ander blog op terugkomen. Laat ik voorop stellen dat ik niets tegen koffie heb. Persoonlijk hou ik van koffie, maar ik denk dat het af en toe best goed is voor je cellen om te stoppen met het drinken van koffie. Je kunt dit in de meeste gevallen beter geleidelijk afbouwen in plaats van acuut stoppen, omdat het nogal wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Water zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, het verhoogt je energie, het versterkt je immuunsysteem, het helpt je spieren en gewrichten en het verbetert je huid. Hoeveel je moet drinken verschilt per persoon, maar twee liter is een mooi startpunt.

Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Fruit wordt ook vaak in verband gebracht met een verlaging van hart en vaatziekten. Daarnaast helpt het de lever, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden. Een smoothie of gewoon het volledige fruit in de ochtend is naar mijn mening een perfecte manier om je lichaam alvast een zetje in de juiste richting te geven.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om te detoxen (meer groenten, thee, kruiden etc), maar zoals gezegd wil ik het simpel houden, omdat stap voor stap beter werkt in de praktijk en omdat fruit makkelijk is en de meeste mensen er dol op zijn. En op deze manier kun je dagelijks aan je ontgifting werken. Kies een smoothierecept uit met fruit en ingrediënten die je lekker vindt, zet er een glas water naast en het detoxen kan beginnen!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *